Šatoraši iz Savske priredili novu predstavu u Saboru

Foto: FAH

RASPRAVA o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja danas je u Saboru dovela do žestokih verbalnih okršaja između zastupnika, a pale su i teške riječi. Do razilaženja među zastupnicima došlo je u trenutku u kojemu je Josip Leko zabranio ratnim veteranima iz Savske da se obrate okupljenima i javnosti sa saborske govornice. Đuro Glogoški i ratni veterani iz Savske u njegovoj pratnji nakon Lekine zabrane demonstrativno su napustili Sabor, kao što su ranije krajem listopada napustili i okrugli stol.

"Sram vas bilo, hoćete li se mijenjati s nama za kolica i proteze?", poručili su na odlasku iz sabornice.

Leko je, naime, istaknuo kako se demokratska procedura ne može kršiti te odlučio zaštititi Poslovnik.

"Ja sam zadužen da čuvam proceduru i to je garancija da djeluje Sabor na demokratskim temeljima, a neke poslovničke odredbe imaju ustavnu materiju. O tome tko može govoriti u Saboru dio je demokratske procedure. Ne mislim licitirati ljubav prema braniteljima i Domovinskom ratu na način da arbitrarno vodim sjednicu", kazao je.

Nova predstava za javnost

Ovim činom predstavnici ratnih veterana iz Savske ponovno su pokazali kako se njihovi pozivi na dijalog ne temelje na stvarnoj želji za dijalogom. Scenarij je bio jednak onome koji se odvio za vrijeme okruglog stola branitelja s predstavnicima vlasti 30. lipnja, koji su predstavnici prosvjednika iz Savske napustili nakon 15-ak minuta, ne obazirući se na Lekine molbe da ostanu.

Nizom istupa u kojima se veliki značaj polagao na teatralan aspekt najave, priprema i odlaska u pregovore, samo kako bi se u konačnici kroz odbijanje svake komunikacije kroz institucije hrvatske države pokušalo delegitimirati predstavnike vlasti, potvrdili su tezu dijela kritičara o tome kako ono što traže nije prostor za razmjenu mišljenja, suradnju i konstruktivan dijalog, već svjetlo reflektora.

Inzistirajući na svojim ultimatumima, postavljenima za vrijeme prosvjeda koji se održava ilegalno pred zgradom Ministarstva branitelja, zapriječili su put bilo kakvom kompromisnom rješenju problema koje ističu kao goruće.

Šator podignuli ilegalno

Ne zaboravimo kako je Indexu u PU zagrebačkoj potvrđeno da prosvjed šatoraša u Savskoj ulici policiji nije prijavljen u smislu Zakona o javnom okupljanju, što znači da su prosvjednici ilegalno podigli šator ispred Ministarstva branitelja.

> Policija: Prosvjed u Savskoj je ilegalan, ali nismo ih rastjerali jer su mirni

Priopćenje koje su prosvjednici poslali kao reakciju na medijske navode o ilegalnom prosvjedu i podizanju šatora nadovezuje se na teatralno, a da nije pisano krajnje ozbiljnim tonom, tjeralo bi na smijeh.

"Koliko je svima nama poznato nije ilegalno biti zaštićen od kiše, vjetra, snijega pa prema tome nije ilegalno niti imati veliki kišobran tipa šator", stoji u medijskom priopćenju koje potpisuje Đuro Glogoški.

Kronologija braniteljskih prosvjeda

Lekinu odluku o poštivanju Poslovnika napali su HDZ-ovi i HDSSB-ovi zastupnici, a Predsjednik Sabora odlučio se poslijepodne na potez koji je skoro bez presedana - javio se za pojedinačnu raspravu u maniri "običnoga" saborskog zastupnika.

> Leko nije dopustio Glogoškom da govori u Saboru, Šuker: Morao je govoriti, dao je dio svog tijela za Hrvatsku

Predsjednik Sabora odlučio je iznijeti kronologiju događaja od izbijanja braniteljskog prosvjeda u Savskoj ulici.

Naglasio je da se divi braniteljima i da cijeni njihov nemjerljiv doprinos stvaranju i obrani Hrvatske, zbog čega je od samog početka prosvjeda bio spreman primiti i saslušati predstavnike braniteljskih udruga, s kojima se osobno sastao sedam puta.

Podsjetio je da je u Saboru krajem listopada organiziran okrugli stol, ali da su ga predstavnici branitelja napustili, poručujući kako ne žele razgovarati dok se ne smijeni ministra Predraga Matića te njegovu zamjenicu Vesnu Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića.

"Na okrugli stol došli su predstavnici svih klubova i članovi Odbora za ratne veterane i bila je to dobra prilika da branitelji iznesu svoje zahtjeve. Naša je želja bila da se rasprave sva pitanja u najvišem zakonodavnom tijelu ove zemlje. Nažalost, predstavnici branitelja su to odbili jer nisu smijenjeni ministar i njegovi suradnici", rekao je Leko.

Mjesta je bilo, ali išlo se na predstavu za javnost

Odbacio je tvrdnje predsjednika Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba Ante Deura da su okrugli stol branitelji napustili jer je dvorana bila prepuna, a nije bilo stola. Naglasio je da su tehnički detalji s braniteljima bili unaprijed dogovoreni te da stola u dvorani nije bilo zato što se htjelo ostaviti dovoljno mjesta za 100-postotne ratne vojne invalide. "Dvorana nije bila popunjena, no očito nije bilo spremnosti na istinski dijalog pa je priređena tek predstava za javnost", ocijenio je Leko.

Naglasio je da je unatoč tomu nastavio dijalog s braniteljima i činio sve kako bi se u Saboru raspravljalo o njihovim problemima i tražilo rješenje. Odbacio je tumačenje da je braniteljima nudio "sitniš", naglasivši kako poziv na dijalog nije bio ničim uvjetovan, nego otvoren i sa željom da se raspravlja o svim pitanjima.

Leko je podsjetio da je podržao donošenje organskog, umjesto traženog ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja, ocijenivši da bi ustavni zakon zacementirao postojeća prava i onemogućio njihovo proširenje u povoljnijoj ekonomskoj situaciji. Napomenuo je i da je u Saboru osnovan pododbor za izradu novog zakona, u kojemu su i predstavnici branitelja te da su ispunjeni svi zahtjevi branitelja iz djelokruga Sabora – odgođena primjena odredbe Zakona o mirovinskom osiguranju koja se tiče braniteljske populacije i povučen iz rasprave nacrt novog zakona o braniteljskim pravima. Nakon toga je, kaže, u Sabor stigao novi zahtjev za sazivanjem izvanredne sjednice.

Leko: Neću "rastezati" vladavinu prava i demokratske procedure

"Gospodin Deur izjavljuje da sam tada mogao okončati prosvjed, iako je dan nakon što su podnijeli zahtjev za izvanrednom sjednicom Đuro Glogoški kazao da će prosvjed trajati sve do donošenja ustavnog zakona", kazao je Leko, upitavši što bi se uopće moglo postići izvanrednom sjednicom Sabora, budući da za ustavni zakon još ne postoji ni prednacrt.

"Moja je dužnost poštovati zakone, Poslovnik i proceduru. Možda nekome to može biti rastezljivo, ali za predsjednika Sabora, ma kako se on zvao, demokratska procedura i vladavina prava jest načelo na kojem počiva demokracija", poručio je Leko. "Mene se označava kao glavnog krivca, a moj dojam je da organizatori prosvjeda više ne znaju objasniti koji je pravi razlog za produljenje prosvjeda i zato okrivljuju predsjednika Sabora jer je poštovao Ustav, zakone, Poslovnik i demokratsku procesuru", dodao je.

Leko naglašava da je od prvoga dana pozivao na dijalog te da i dalje poziva sve branitelje, one koji prosvjeduju i one koji ne prosvjeduju, bez obzira koju političku opciju podržavaju, da sudjeluju u izgradnji demokratskih institucija. "Nisam u suukobu ni s kim. Nije lako braniteljima reći ne, ali nije lako ni graditi državu, a ja neskromno kažem - treba je graditi na principima demokracije", poručio je Leko i zaradio pljesak dijela zastupnika.

Salapić i Đakić ostali pri svojemu

Lekino obraćanje pozdravili su i oporbeni zastupnici, no Josip Salapić (HDSSB) je ocijenio da je predsjednik Sabora još ujutro, prije rasprave koju su branitelji napustili nezadovoljni jer im Leko nije dao sudjelovati u raspravi, trebao okupiti klubove. "Braniteljima je trebalo pustiti da govore, bez obzira na Poslovnik", rekao je Salapić, koji smatra da je javnosti poslana kriva slika rada Sabora.

Da je braniteljima trebalo dopustiti da govore smatra i HDZ-ov Josip Đakić, koji povod braniteljskom nezadovoljstvu vidi u ponašanju Ministarstva branitelja, koje je, tvrdi, obmanulo branitelje tvrdeći da se ne pripremaju izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja, iako je nacrt kasnije pušten u javnu raspravu. "Kada doživite da se nekoga uhvati da nije govorio istinu braniteljima, oni još više eksplodiraju na te činjenice", rekao je Đakić.

Ocijenio je da saborski Poslovnik "između redaka" dopušta braniteljima da govore u Saboru. "Đuro je mogao dobiti tih 10 minuta, ne bi propao svijet ni država, zastupnicima ne bi falila dlaka s glave", istaknuo je Đakić.

Leko: Ne smijemo licitirati divljenjem prema braniteljima

Leko mu je uzvratio da se ne smije licitirati divljenjem prema braniteljima ni dopustiti kršenje Poslovnika. "On nije moj ni moga tate, nego vaš, naš i budućih zastupnika i jednom uvesti diskrecijsko pravo znači otvoriti mogućnosti i drugima. Naša je vrijednost u držanju zakona i održavanju načela, uvjeren sam da je to u korist svih građana", kazao je.

"Hrvatski branitelju sudjeluju i rade u radu Sabora, u nadležnim radnim tijelima i pripremaju zakon", poručio je Leko. "Demokratski dijalog u demokratskim institucijama nema alternative. Sve drugo je remećenje zakonitosti i vladavine prava", istaknuo je Leko navečer.

Iako su i sami zastupnici i tek "prvi među jednakima", predsjednici Sabora u raspravu o pojedinim točkama uključuju se vrlo rijetko, a Leki je današnje obraćanje bilo drugo u mandatu.

Pročitajte više