Leko nije dopustio Glogoškom da govori u Saboru, Šuker: Morao je govoriti, dao je dio svog tijela za Hrvatsku

Leko nije dopustio Glogoškom da govori u Saboru, Šuker: Morao je govoriti, dao je dio svog tijela za Hrvatsku

Foto: Hina

PREDSTAVNICI šatoraša iz Savske napustili su u četvrtak ujutro sabornicu uz povike "Sram vas bilo!" "Sramite se!", nakon što im predsjednik Sabora Josip Leko, pozivajući se na saborski Poslovnik, nije dopustio obraćanje sa saborske govornice.

Sabor je jutros trebao raspraviti izvješća o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te o poslovanju istoimenog Fonda za 2013., a HDZ i HDSSB zatražili su stanku jer je predsjednik Leko odbio njihov zahtjev da se zastupnicima uoči podnošenja izvješća obrati predstavnik šatoraša Đuro Glogoški.

Nakon Lekine zabrane da se obrate zastupnicima, Glogoški i njegova svita demonstrativno su napustili Sabor. "Sram vas bilo, hoćete li se mijenjati s nama za kolica i proteze?", poručili su branitelji na odlasku iz sabornice.

Šuker: Glogoški je trebao govoriti, oni su dali dio svog tijela u temelje hrvatske države

"Razlog zašto smo danas trebali dozvoliti Glogoškom da se obrati je da vidite da razlog njihovog prosvjeda nisu materijalna prava, nikakva veća prava već dostojanstvo i poštovanje prema onima koji su goloruku stali braniti svoju domovinu", rekao je nakon stanke HDZ-ov Ivan Šuker prozivajući vladajuće za nedostatak senzibiliteta.

Možda bi, kazao je, rasprava o ta dva izvješća išla u drugom smjeru da se braniteljima dalo pravo iznijeti svoje stavove.

"Sjetite se najave oko objave Registra branitelja. Što se postiglo njihovom objavom? Ništa! Ali trebalo je sotonizirati Domovinski rat i trebalo je sve izjednačiti. Ne kažem da kolege sa lijeve strane ne poštuju Domovinski rat, ali nekim činima pokazuju sasvim drugačije", nastavio je Šuker.

Branitelji, kaže, traže malo dostojanstva i poštovanja i zabranu na zaborav.

"Oni su dali dio svog tijela u temelje hrvatske države i traže da to što su oni naprvili ne padne u zaborav", poručio je Šuker.

S njime se složio i HDSSB-ov Josip Salapić koji je priznao da bi davanje riječi braniteljima bio presedan no i naglasio da je taj presedan trebalo učiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ono što nikad ovaj visoki dom ne smije zaboraviti je da nije bilo branitelja ne bismo raspravljali i imali Poslovnik koji omogućava ili ne da se netko obrati u Saboru", rekao je Salapić.

Iako je Leki priznao da je tijekom 100 dana braniteljskog prosvjeda za njih ipak dosta učinio ustvrdio je da će se ovakvim ponašanjem "Sabor odnaroditi od svojih branitelja".

"Znam da bi bio presedan da se gospodin Glogoški obratio nama, prekršili bismo Poslovnik, ali je situacija izvanredna, tri mjeseca na ulici pod šatorom nije dobro", rekao je Salapić.

Mišljenja je kako bi bilo najpoštenije da im se dopustilo da govore 10 minuta i kažu što ih muči.

"Iako nije predviđeno, predsjedniče Sabora, trebali ste dopustiti njihovo obraćanje. Smanjili biste tenzije iako bismo izišli izvan okvira Poslovnika", poručio je Salapić Leki.

"Ja sam zadužen da čuvam proceduru i to je garancija da djeluje Sabor na demokratskim temeljima, a neke poslovničke odredbe imaju ustavnu materiju. O tome tko može govoriti u Saboru dio je demokratske procedure. Ne mislim licitirati ljubav prema braniteljima i Domovinskom ratu na način da arbitrarno vodim sjednicu", uzvratio je Josip Leko.

Treba, tvrdi, imati unaprijed utvrđen standard. "U suprotnom ćemo se pretvoriti u debatni klub, a ja u tome ne želim sudjelovati. Uvijek vam stoji na raspolaganju smjena predsjednika Sabora", poručio je predsjednik Sabora Leko nakon čega su branitelji revoltirani napustili Hrvatski sabor.

Vukšić: Smeta me način na koji se ophodi s ministrom Predragom Matićem

U Saboru se nastavila rasprava, nije se pričalo izvješću o provođenju Zakona o braniteljima, nego o prosvjedima. Branku Vukšiću smeta što si šefovi braniteljskih udruga uzimaju za pravo stavljati sebe iznad društva.
 
"Hrvatsku nisu branili samo pripadnici jedne stranke, jedne političke opcije, Hrvatsku nisu branili ljudi istog svjetonazora, iste vjere. Treba to imati na umu. Smeta me način na koji se ophodi s ministrom Predragom Matićem i njegovim pomoćnikom. Što mu se sve spočitava i na koji ga se način želi omalovažavati, a omalovažavaju ga i oni koji bi kako reče neki dan kolega Đakić trebaju zalijepiti usta. Matićevo je domoljublje sumnjivo, a domoljublje onih koji sumnjaju u Matića mora biti neoboriva činjenica," rekao je Branko Vukšić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara