Saudijska Arabija krvnike traži preko oglasa: Samo moraju biti robusni

Screenshot: You Tube

VLASTI u Saudijskoj Arabiji, poznatoj po čestim smrtnim kaznama, očito muku muče s nedostatkom krvnika, pa su ih počeli tražiti oglasima, pišu u utorak njemačke novine.

Traži se osam muškaraca, koji ne moraju imati posebne kvalifikacije, osim što su dovoljno robusni da "izvrše smrtnu kaznu", piše u oglasu objavljenom na portalu saudijske agencije za zapošljavanje, prenosi Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Kandidati moraju također biti u stanju odsijecati udove, čime se kažnjavaju počinitelji manje teških zločina.

Od početka godine, u Saudijskoj Arabiji izvršeno je 85 smrtnih kazni, što je nešto manje od ukupnog broja smaknuća u 2014. godini. Prema navodima Amnesty International, samo su Kina i Iran prošle godine imale više smaknuća od Saudijske Arabije.

U Rijadu i Jeddahu smaknuća se vrše javno, često u nazočnosti stotina znatiželjnika.

Posljednje smaknuće bilo je u nedjelju, a kraj smrtnim kaznama nije na vidiku. Najčešće se na smrt osuđuje ubojice i trgovce drogom, ali i sitne kriminalce. Među žrtvama smaknuća najbrojniji su sami Saudijci, ali ih ima i iz Pakistana, Jemena, Sirije, Jordana, Indije, Indonezije, Mijanmara, Čada, Eritreje, Filipine i Sudana.

Politički promatrači zbivanja u Saudijskoj Arabiji tvrde da broj smaknuća raste usporedo s brojem novih sudaca, ali da se povećava zbog sunitskih islamista u kojima vlasti vide prijetnju.

Posao krvnika nije unosan. Premda formalno pripadaju skupini "vjerskih dužnosnika", njihove plaća među nižima su u zemlji. To je vjerojatno jedan od razloga zašto ih vlasti moraju tražiti oglasima.

Pročitajte više