Saznajte je li vaša štednja u banci sigurna od novog Linićevog poreza

Foto: Hina

ZNATE li koliko novca smijete štedjeti u bankama, a da vas ne zahvati novonajavljeni porez na štednju? Prema riječima pomoćnika ministra financija Borisa Lalovca, svi oni koji ušteđeno imaju manje od 400.000 kuna, odnosno od kamata na štednju godišnje zarađuju manje od 12 tisuća kuna, ne bi trebali biti zahvaćenim novim porezom.

Pomoćnik Slavka Linića je gostujući u emisiji Hrvatskog radija "Poslovni tjedan" kazao kako će se kod izrade zakona o porezu na štednju voditi računa o tome kolike su porezne olakšice kod ostalih oblika dohotka, primjerice dividende gdje se porez ne plaća na godišnji iznos od 12 tisuća kuna.

Bude li zakon doista sadržavao limit prema kojem će štednja biti neoporeziva do iznosa od 400.000 kuna, "obični građani" novo porezno opterećenje neće ni osjetiti jer pohraniti u banku 70-ak prosječnih mjesečnih plaća, odnosno prosječnu zaradu u gotovo šest godina, nije nimalo lako. Radite li, pak, za minimalac, da bi ste zaradili 400.000 kuna potrebno vam je 10-ak godina.

Bankari se obrušili na prijedlog Zakona o kamatama

Hrvatska udruga banaka obrušila se na prijedlog novog Zakona o kamatama. Kažu, predstavlja ograničenje gospodarskih aktivnosti i šteti tržišnim načelima. O najavljenom porezu na kamate na štednju, ne žele špekulirati.

16 primjedbi i šest prijedloga poslao je HUB na predloženi Zakon o kamatama. Nikakav odgovor nisu dobili, a Vlada će uskoro krenuti u proceduru, upozoravaju.

Naime, država želi uvesti reda u zatezne kamate, ograničiti ih, no bankari poručuju kako će to i nadalje motivirati neplaćanje i produljivanje nelikvidnosti, suprotno tržišnoj utakmici, načelima Europske unije i produbljuje se nelegalno tržište financijskih proizvoda, kažu.

Uz već postojeći Zakon o potrošačkom kreditiranju, ovime se samo produbljuje taj jaz i dodatno smanjuje prihod bankama, procjene su, za oko 70 milijuna kuna godišnje, zbog čega HUB poziva na dijalog i Vladu, ali i HNB, koji je ranije već rekao kako ovaj propis ne bi trebao ugroziti stabilnost sustava.

Šef Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček kratko je prokomentirao i najavljeni porez na kamate na štednju. "Činjenica je da on postoji u većini europskih zemalja, ali treba vidjeti što će on značiti za banke i građane, odnosno, treba napraviti procjenu učinaka propisa", zaključuje Bohaček.

Pročitajte više