Schauble ne želi Grčkoj dati odgodu: Više vremena znači i više novca

ODOBRAVANJE više vremena za provođenje reformi i donošenje rezova neće riješiti probleme Grčke, konstatirao je danas njemački ministar financija Wolfgang Schauble, koji već neko vrijeme ima status najvećeg grčkog kritičara i najstrožeg fiskalnog psa eurozone.

Podsjetimo, grčki premijer Samaras jučer je uputio apel u kojem traži da se Grčkoj da malo "prostora za disanje", odnosno da joj se odobri dodatno vrijeme za provođenje reformi i pronalaženje prostora za uštede. Trojka kao uvjet za isplatu nove tranše novca iz bailout paketa od Grčke zahtijeva da nađe način za proračunske uštede od 11,5 milijardi dolara u naredne dvije godine. Samaras tvrdi kako će to biti teško, jer je ekonomija zbog štednje ionako u rasulu, što znači da Grčka naprosto nema dovoljno prihoda da nađe prostor za te uštede.

Angela Merkel sutra se treba sastati sa Samarasom, ali je već jučer najavila kako na tom sastanku neće biti donijeta nikakva odluka o grčkom zahtjevu, već će pričekati izvješće trojke. Njen "bič" Schauble, čini se, ne mora čekati ni odluku trojke da bi konstatirao sljedeće poteze prema Grčkoj. Nikakve odgode, po njemu, neće biti.

Tko o čemu, Schauble o povjerenju tržišta

On je objasnio kako je prošlo samo nekoliko mjeseci otkad su kreditori sročili novi bailout paket za Grčku i pristali na otpis dijela dugova. "Ne možete nakon samo pola godine kazati kako sv to nije dovoljno, jer na takav način nikad nećete osvojiti povjerenje tržišta", kazao je Schauble za radio SWR. "Prema tome, više vremena nije nikakvo rješenje za grčke probleme. Pitanje je kako vratiti povjerenje", dodao je.

Pritom je naglasio kako je vrlo skeptičan prema Samarasovom argumentu da "traženje dodatnog vremena ne znači traženje dodatnog novca". "Postojeći program za Grčku mora biti implementiran. U slučaju sumnje, više vremena znači više novca. A više novca zahtijeva i novi program", objasnio je Schauble svoju tezu.

Tvrdi kako se još prošle godine donijeli program za Grčku koji je na granicama ekonomske opravdanosti. "ovdje se ne radi o više ili manje velikodušnosti, već o pronalasku zajedničkog načina da eurozonu kao cjelinu izvučemo iz ovog sustava nepovjerenja na financijskom tržištu", zaključio je Schauble.

Pročitajte više