Šef HRT-a Radman krši zakon i ljudska prava Marine Pavičić

Screenshot: HRT

MARINA PAVIČIĆ, djelatnica interne revizije HRT-a kojoj je Goran Radman, glavni ravnatelj HRT-a, poslao obavijest da joj namjerava uručiti izvanredni otkaz nakon što je za  Index progovorila o okolnostima koje su prethodile samoubojstvu Snježane Abdurahmanović, nalazi se u jako teškom psihičkom stanju. Pavičić nam je jučer kazala kako je znala da nitko neće ništa reći o Snježaninom samoubojstvu, no da je ona morala jer se radi o ljudskom životu. Još jednom je prozvala Borisa Sruka, ravnatelja HRT-ove jedinice poslovanja. Tvrdi da ju je ucjenjivao i da je to prijavila Radmanu očekujući zaštitu. "Napisala sam Radmanu da me Sruk ucjenjuje. Poslala sam mu e-mail da tražim zaštitu i očekivala sam da će me nakon svega zaštititi, ali onda su me nastavili još gore mobbingirati", tvrdi Pavičić.

> Snježana Abdurahmanović prije nego si je oduzela život: "Neću dati da me ucjenjuju i da mi unište život"


> Ubila se zbog pritiska iz ravnateljstva HRT-a? Objavljujemo snimku razgovora voditeljice HRT-ovog kafića sa šefom:"Naredili su odozgora - makni je!"

> Radmanu nije dosta: Uručio otkaz ženi koja je progovorila o samoubojstvu prijateljice

> Šef HRT-a Radman krši zakon i ljudska prava Marine Pavičić

Predsjednica Udruge B.a.B.e. Sanja Sarnavka za Index je rekla kako je sinoć zvala Marinu Pavičić i da je ona trenutno psihički izrazito loše, da ima dijagnosticiran PTSP zbog mobbinga na HRT-u.

"Zvala sam je da porazgovaramo i da joj ne bi slučajno nešto loše palo na pamet. Imam informacije da su svi koji su se očitovali o smrti Snježane Abdurahmanović također dobili poziv od HRT-a na očitovanje, a među njima je i Denis Latin", rekla je Sarnavka.

Međutim Denis Latin je opovrgnuo to, rekavši kako zasad još ništa nije dobio.

Peternel: Prekršena su njena ljudska prava, ako itko treba dobiti otkaz, onda je to Radman

Marina Pavičić sastala se i s Igorom Peternelom iz Hrvatskog helsinškog odbora (HHO), koji nimalo ne dvoji da su njena ljudska prava prekršena.

"Osim što je trenutno na bolovanju, Marina Pavičić i inače ima psihičkih problema. O tome postoji medicinska dokumentacija, koju mi je pokazala. Ona je bila psihički rastrojena, i sve da je prekršila sto kodeksa, zbog toga joj ne mogu dati otkaz", kaže Peternel.


HRT bi Marini trebao pružiti pomoć, a ne je mobbingirati ili joj prijetiti otkazom, kaže Peternel. Štoviše, ako bi itko trebao dobiti otkaz, onda je to glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman, uvjeren je član HHO-a.

"Radman bi trebao dobiti otkaz. Ili ne zna da mu djelatnici imaju takve probleme što znači da je loš ravnatelj, ili zna pa svjesno krši zakon", kaže Peternel.

Radman može podići privatnu tužbu, a ne uručiti otkaz

Sarnavka smatra kako je čudno da se zbog davanja izjava u medije vezano za smrt Snježane Abdurahmanović može uopće prijetiti otkazom.

"Ako je Radman povrijeđen izjavama onda može protiv Marine Pavičić podići građansku tužbu za klevetu, a nikako koristiti svoju moć i poziciju i prijetiti otkazom. Marina Pavičić kao i svatko ima pravo na slobodu govora. Vidjet ćemo kako će HRT reagirati na njeno očitovanje pa ćemo vidjeti kako dalje postupati", rekla je Sarnavka.

Predsjednica Udruge mobbing Jadranka Apostolovski rekla je kako se njima gospođa Pavičić nije obratila, no da je izuzetno važno da traži pomoć bilo koje udruge za zaštitu žena i za zaštitu ljudskih prava.

Kaže kako se u slučaju mobbinga žrtva zlostavljanja na poslu obavezno mora pisanim putem obratiti Upravi. Iako se, kaže, otkaz ne može smatrati mobbingom, sve ono što je prethodilo otkazu je mobbing.



Žrtve mobbinga trebaju tražiti pomoć udruga

"Žao nam je što nam se gospođa Abdurahmanović nije obratila i zatražila pomoć da reagiramo umjesto nje jer je posljednja faza mobbinga upravo dizanje ruke na sebe. Taj slučaj kao i slučaj svih koji podignu ruku na sebe je poraz svih nas, poraz za društvo", rekla je Apostolovski.

Kaže kako je zbog takvih situacija uvijek najbolje potražiti pomoć civilnih udruga koje su spremne ponuditi pomoć i kako kaže, imaju se hrabrosti suočiti s poslodavcem umjesto žrtve mobbinga.

Tako je navela nedavni primjer kad ih je kontaktirala gospođa kojoj su prijetili otkazom i bila je izvan sebe. "Ja sam nazvala njezinog direktora i na kraju je žena ostala raditi", rekla je Apostolovski ističući kako je zato izuzetno važno da žrtva mobbinga obavezno potraži pomoć, a ne da se sama suočava s problemom.

Prijateljica se raznijela bombom na očevom grobu

Podsjetimo, Snježana Abdurahmanović raznijela se bombom prije tjedan dana na očevom grobu. Marina Pavičić Indexu je ispričala kako joj je Snježana rekla da je bila kod Sruka i Bajića (Marko Bajić, šef odjela Općih poslova, i Boris Sruk šef poslovne jedinice Poslovanje na HRT-u, op.a.), i da je pokušala riješiti svoj problem, no nije uspjela. "Rekla je da će ona naći načina kako da im uzvrati, da je ostave na miru, da radi. Jučer sam je srela na hodniku i pitala kako je, i što se događa? Rekla je da je bila sa Srukom i Bajićem i da im je pokazala zube i našla način kako da je puste da radi. Bila je nasmijana i rekla mi je 'neću dati da mi unište život, neću posustati, ne mogu mi to raditi neću im to dozvoliti!'. Rekla mi je doslovno 'ne dam da me ucjenjuju, nemojte dati ni ti ni Lalita!'", ispričala je Indexu Marina Pavičić, djelatnica Interne revizije HRT-a na dan samoubojstva prijateljice.

"Ona je meni dala do znanja da je nešto napravila zbog čega je sigurna da joj Bajić više neće prijetiti, ali nije rekla što. U četvrtak je prvi puta bila vesela i nasmijana, jer je zadnjih dana bila smrknuta i napeta...", kazala nam je Pavičić. No, u petak su Snježani zabranili ulazak na Prisavlje, nakon čega je ona otišla u Samobor na grob svojeg oca i ubila se.

Pročitajte više