Šef tajlandske vojske na televiziji objavio državni udar

Ilustracija: Guliver image/Getty images

ŠEF TAJLANDSKE kopnene vojske general Prayut Chan-O-Cha objavio je u četvrtak državni udar u izjavi na televiziji, nakon sedam mjeseci političke krize.

"Kako bi se zemlja vratila u normalu, oružane snage moraju uzeti vlast od 22. svibnja u 16 sati 30 minuta (po lokalnom vremenu)", kazao je.

General koji je objavio izvanredno stanje u utorak, upozorio je na nasilje u zemlji u kojem je poginulo 28 osoba od početka krize prošle jeseni.

"Svi Tajlanđani moraju ostati mirni, a dužnosnici moraju nastaviti raditi kao i obično", dodao je.

Do televizijske objave došlo je nakon drugog kruga pregovora između glavnih aktera krize, namijenjenog pronalaženju kompromisa.

Čelnici obiju strana odvedeni su s mjesta sastanka u vojnim vozilima, uz dobru zaštitu, neposredno prije objave državnog udara.

Događaji koji su doveli do sadašnjeg stanja počeli su prošle jeseni prosvjedima u kojima se zahtijevao odlazak Yingluck Shinawatre, predsjednice vlade od 2011. godine. Pravosuđe ju je smijenilo početkom svibnja.

Svijet zabrinut vojnim udarom na Tajlandu

Ujedinjeni narodi, Sjedinjene Države i Europska unija sa zabrinutošću su u četvrtak reagirali na državni udar u Tajlandu.

Tajlandska vojska objavila je u četvrtak da je izvela državni udar kako bi civilne aktere sedmomjesečne političke krize prisilila na dijalog, suspendirala je ustav i prijelaznu vladu te zabranila okupljanje više od pet osoba.


Glavni tajnik UN-a Ban Ki moon je rekao da je ozbiljno zabrinut time što je vojska preuzela vlast u Tajlandu i pozvao na povratak vlasti u ruke civila.

Europska unija u Bruxellesu je također pozvala na povratak demokraciji. "Od ključne je važnosti da se Tajland hitno vrati legitimnom demokratskom procesu", rekao je u priopćenju glasnogovornik visoke povjerenice EU za vanjsku politiku Catherine Ashton. U priopćenju se poziva na održavanje izbora "što je brže moguće",

Pentagon je objavio da će ponovno razmotriti vojnu pomoć Tajlandu i ostale kontakte s vlastima u Bangkoku.

Policijski sat u Tajlandu stupa na snagu noću s četvrtka na petak. Sve televizijske i radijske postaje morale su prekinuti redovito emitiranje i objaviti priopćenje novog vojnog režima. Prijelazni premijer Niwattumrong Boonsongpaisan i njegovi ministri dužni su javiti se do kraja dana vladi, objavila je vojska koja je suspendirala vladu te "ustav iz 2007., osim poglavlja o monarhiji", a na "snazi ostaje Senat".

Novi režim zabranio je svako okupljanje više od pet osoba "iz političkih razloga", a prekršitelji mogu dobiti kaznu od godine dana zatvora i 10.000 bahta (220 eura), objavio je nadalje vojni glasnogovornik.

Pročitajte više