Šeks: Josipović je slao pismo kao što se nekad slalo drugu Titu

Foto: Hina

HDZ jest za uvođenje preferencijalnog glasovanja, no podržat ćemo ga samo ako SDP prihvati i da Hrvat izvan domovine mogu glasati ne samo u konzulatima te da se poveća kvota zastupnika dijaspore", izjavio je Vladimir Šeks u emisiji Poligraf Hrvatskog radija.

Uz Vladimira Šeksa u emisiji su bili Željka Markić i Nenad Stazić koji su komentirali Vladinu odluku o preferencijalnom glasovanju na idućim izborima.

"Ovo što se događa je pokušaj da se zaustave korjenite promjene. Model koji imamo na izborima za EP neće donijeti promjene u Saboru. Vladina odluka je ismijavanje javnosti", kazala je Markić.

Politička trgovina u Saboru

Stazić je kazao kako prijedlog "U ime obitelji" nije bio dovoljno razrađen od strane udruge te da bi u Sabor ušlo 20 stranaka.

"Došlo bi do političke trgovine gdje nitko ne može sastaviti većinu", kazao je Stazić.

Šeks je kazao kako HDZ podržava preferencijalno glasovanje, no ne slaže se sa snižavanjem izbornog praga i sa zajedničkim kandidacijskim listama. Objasnio se kako se ovdje radilo o razlici o političkim stavovima između HDZ-a i udruge "U ime obitelji".

"Podržali smo inicijativu o referendumu o braku jer je bilo riječ o istom svjetonazoru. Ne treba izvoditi nikakve dramatične zaključke", kazao je Šeks i nastavio:

"Josipović je slao pismo kao što se nekad slalo drugu Titu i odmah je donesena odluka o preferencijalnom glasovanju", kazao je Šeks.

"Trenutni sustav dovodi samo do stabilnosti HDZ-a i SDP-a"

Željka Markić kazala je kako je cijeli izborni sustav postavljen tako da pogoduje dvjema najvećim strankama.

"Promjene koje mi nudimo će osigurati da se broj izgubljenih glasova smanji na 5 posto. Cijela ova priča o nemogućnosti zajedničkih lista je mehanizam kontrole toga za koga će birači moći glasati imenom i prezimenom", objasnila je Markić.

Šeks je odgovorio da je izborni sustav donesen konsenzusom svih političkih stranaka te smatra da bi on trebao ostati.

"Moguće su određene korekcije i može se uvesti preferencijalno glasovanje, ali ne mijenjati njegove ključne odredbe", kazao je Šeks.

Stazić je kazao kako nije dobro mijenjati izborni sustav kojim se održava stabilnost države na što mu je Markić odgovorila: "Trenutni sustav dovodi samo do stabilnosti HDZ-a i SDP-a".

Vladimir Šeks također je u emisiji izjavio da se nakon isteka ovog mandata više neće kandidirati za mjesto u Saboru.

Pročitajte više