Seljaci od Josipovića traže da utvrdi je li bilo kršenja Zakona o poticajima

Foto: Goran Mehkek/Cropix

SELJAČKE udruge i predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore na Pantovčaku su danas raspravljali o stanju u poljoprivredi, ali i gorućem problemu - manjim poticajima i sve većim troškovima proizvodnje. Obiteljska gospodarstva propadaju - upozorili su seljaci predsjednika Ivu Josipovića koji je obećao pomoći.

Tjedan dana nakon traktorskih blokada, prosvjeda i pisanja pisama, seljaci su došli na svoje. Predsjednik Ivo Josipović otvorio im je vrata Pantovčaka, a oni su njega upoznali s već dobro poznatim problemima u kojima se našla poljoprivredna proizvodnja. Za onaj gorući; 30 posto manje isplaćenih poticaja nego lani, predlažu alternativu, kaže šef HPK Matija Brlošić.

"Da se to može iskompenzirati kroz Petrokemiju - tvornicu mineralnih gnojiva, kroz obaveze prema mirovinskom, razliku u PDV-u ili kroz zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. Niz je različitih mjera koje bi mogle pomoći da ipak ta gospodarstva opstanu", ističe.

Riječ je o oko 100 tisuća obiteljskih gospodarstava i jednako toliko zaposlenih koji su zbog smanjene isplate poticaja na rubu propasti, kaže Brlošić. Od predsjednika su zatražili i da ispita je li kod isplate potpora prekršen zakon, kako tvrdi dio poljoprivrednih proizvođača.

"Mi sumnjamo, jer imamo informacije od poljoprivrednih gospodarstava u različitim iznosima plaćanja, da je došlo do kršenja Zakona. Nažalost, nemamo točne podatke da bi to mogli i papirnato potvrditi. Nadamo se da će se i predsjednik zauzeti i da zajedno predložimo Vladi niz mjera da spriječimo ovo teško stanje u poljoprivredi", zaključuje Brlošić.

Podsjetimo kako su seljaci najavili kako bi, ako se dokaže da je došlo do kršenja Zakona, pravdu mogli potražiti u Bruxellesu.

Pročitajte više