Seljaci odustali od prosvjeda, Linić poručuje: Ne možemo razgovarati na ulici

Foto: Vlado Kos/Cropix

SELJACI su se, nakon trodnevnog prosvjeda, odlučili povući s cesta. Koordinator prosvjeda Dragutin Dukić rekao je kako je to znak dobre volje jer očekuju da će ih sutra nakon sjednice Vlade primiti ministri financija i poljoprivrede Slavko Linić i Tihomir Jakovina, a možda i premijer Zoran Milanović.

"Tražimo da do kraja ožujka bude isplaćeno 2,57 milijardi kuna koje su ostale za isplatu. U protivnom, mi ćemo drugačije reagirati i opet biti na cesti", rekao je Dukić koji je današnje povlačenje s cesta nazvao činom dobre volje. Nezadovoljni seljaci naglašavaju kako bez isplaćenog poticaja ne mogu nastaviti s pripremom ovogodišnje sjetve.
 
I poljoprivrednici Varaždinske županije koji blokiraju jedan trak prometnice na ludbreškoj zaobilaznici uskoro bi se mogli povući.

Ministar Slavko Linić izjavio je jučer u Bruxellesu da je spreman razgovarati s poljoprivrednicima koji prosvjeduju tražeći hitnu isplatu poticaja, ali da blokade nisu prihvatljive.

"Znamo da su rokovi za isplatu poticaja do kraja lipnja i u tim rokovima isplata nije problem. Nije problem na neki način osigurati i bržu isplatu, tu je mogućnost ministar poljoprivrede nekoliko puta razmatrao u ministarstvu financija", rekao je Linić.

Linić: Sa seljacima neću razgovarati na ulici

"Svjesni smo problema u kojima su se našli seljaci, godina je bila teška i imamo razumijevanja. Pokušat ćemo se dogovoriti, ali ne na ulici", poručio je ministar financija Slavko Linić.


"Sramotno je i ne možemo odobriti ovakvo ponašanje. Govoriti da je netko od nas nešto obećao je prilika da netko zatraži našu ostavku. Prema tome, uz sve razumijevanje njihovih problema, blokirati ulice i govoriti da je možda Linić nešto obećao prelazi sve granice komunikacije. Ja tako komunicirati ne mislim!", poručuje ministar.

Linić dodaje i kako je Vlada već ranije pokazala razumijevanje jer se u siječnju zadužila za enormne iznose kako bi mogla isplatiti poticaje ali i dugove koji su ostali iz ranijih godina.

"Ispada da poljoprivrednici žive samo od poticaja. Dozvolit ćete- tko se to bavi poljoprivrednom aktivnošću ako mu je okosnica za njegovu plaću, gorivo ili sjeme samo poticaj? Ma kome oni misle prodavati takve neistine? Oni imaju i svoje zarade!", poručuje Linić.

Pročitajte više