Senjanoviću zbog malverzacija u Jadran ribolovu tri godine i tri mjeseca zatvora, ostaje bez 4,5 milijuna kuna!

Screenshot: Street View

GOJKO SENJANOVIĆ osuđen je danas na splitskom Županijskom sudu za poslovne malverzacije s imovinom Jadran ribolova d.d. na jedinstvenu kaznu od tri godine i tri mjeseca zatvora.

Predsjednik sudskog vijeća Zoran Matulović oduzeo je Senjanoviću protupravnu imovinsku dobit od 4,5 milijuna kuna, 242.500 američkih dolara i 204.500 DEM. Pitanje je, međutim, što će se od toga naplatiti jer je optužnica dignuta prije 11 godina. 

Senjanović je osuđen za šest kaznenih djela, tri su zloporabe položaja i ovlasti te tri zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. Za svako je pojedinačno dobio po godinu dana zatvora.

Firma jamčila, a direktor kredite nije vraćao

Jadran ribolov oštetio je za 756 tisuća kuna, jer nije vratio zajam koji je uzeo 1997. godine, a firma je jamčila svojom imovinom. Isti je problem ispao i s kreditom od 420 tisuća DEM kojeg je Senjanović za svoju tvrtku Vigo Company uzeo u Splitske banke. Novac je doznačen na nerezidentan račun u Grazu u Austriji pa prebačen na Senjanovićev u Credo banci. Kredit se, inače, pravdao plaćanjem elektrolit ploča, no sav novac završio je kod okrivljenog.

Senjanović je osuđen i za štetu od 1,5 milijun kuna u tvrtki Vigo Company. Naime, 1998. godine zaključio je tri ugovora o asignaciji kojima je tvrtku opteretio navodnim dugovanjima svojih tvrtki Janus Trade i International Fishery Corporation. Iste godine izvukao je 300 tisuća DEM od prodaje ribogojilišta Jadran ribolova temeljem nepostojećih potraživanja Vigo Company i IFC, čime je tvrtka koju je vodio kao direktor oštećena za 1,3 milijuna kuna. 

Objava bez okrivljenog

Senjanović je osuđen i za štetu od 247 tisuća kuna u tvrtki Jadran 96, koliko je IFC-u plaćeno za nikad izvršene promidžbene usluge te zbog toga što je propustio obračunati i uplatiti porez i doprinose na plaće za tri godine, što je rezultiralo štetom u državnom proračunu od 1,7 milijuna kuna.

Nije se pojavio na objavi presude.

 

 

 

Pročitajte više