Separatisti predali leševe i crne kutije: "Što je ukrajinski lovac radio kraj malezijskog zrakoplova prije pada?"

Foto: FAH

KIJEV ne dvoji u to da su malezijski zrakoplov srušili "profesionalci", a ne pijani proruski teroristi i spreman je međunarodnu istragu povjeriti Nizozemskoj čiji su stručnjaci u ponedjeljak stigli u Donjeck, rekao je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk i kazao da su dosad pronađena 272 tijela.

"Našli smo 272 tijela, od kojih je 251 u hladnjači. Spremni smo ta tijela poslati u Amsterdam" na obdukciju i svu ekspertizu koju bi proveli neovisni stručnjaci, rekao je Jacenjuk na konferenciji za novinare.

Tri člana nizozemske ekipe za identifikaciju žrtava stigla su u Donjeck kao prvi međunarodni stručnjaci koji su stigli u istočnu Ukrajinu, slijedili su ih njemački stručnjaci, a očekuje se danas i dolazak malezijskih dužnosnika.

Vlak s pet vagona hladnjača u kojima su posmrtni ostaci žrtava u ponedjeljak ujutro još je bio na željezničkoj postaji u Torezu, nedaleko od mjesta pada zrakoplova srušenog u četvrtak s 298 osoba, od čega je najviše bilo nizozemskih državljana, 193.

"Za nas sada nema sumnje da je zrakoplov srušen. Razlog je tomu vjerojatno protuzrakoplovna raketa tipa BUK (ruski sustav BUK poznat kao SA-11). Jasno je da njome nisu mogli rukovati pijani proruski teroristi. Bili su to profesionalci", rekao je Jacenjuk.

Poručio je da ruski predsjednik Vladimir Putin treba shvatiti kako "je sada bilo dosta".

"Ne očekujemo više ništa od ruske vlade. Oni su isporučivali oružje, slali borce. Putin mora shvatiti da je sada bilo dosta. To nije sukob između Ukrajine i Rusije. To je međunarodni sukob", rekao je Jacenjuk.

"Rusija je na tamnoj strani, na strani zla", zaključio je.

Nizozemski tim obavio prvu inspekciju žrtava iz srušenog zrakoplova

Nizozemski forenzičari obavili su u ponedjeljak prvi pregled više od 200 žrtava zrakoplovne nesreće na istoku Ukrajine, objavio je OESS, a nizozemski tužitelji otvorili su istragu o padu zrakoplova Malaysian Airlinesa MH17 zbog sumnje na ubojstvo.

"Nizozemski stručnjaci kažu da su tijela zbrinuta na odgovarajući način", rekla je glasnogovornica OESS-a Olesia Oleško, govoreći o tijelima koja su s mjesta pada prebačena u vagone-hladnjače u mjestu Torez.

U njima se nalazi 251 od 298 poginulih u nesreći, no zasad je nejasno kamo će biti prebačeni.

Vođa nizozemskog tima Peter van Vielt pohvalio je ukrajinske spasioce koji su na velikoj površini i u ratnoj zoni prikupili tijela, rekavši da su "odlično odradili posao".

"Impresioniran sam poslom koji je ovdje odrađen", rekao je Van Vielt nakon obilaska mjesta nesreće.

Upitan kako se kao Nizozemac osjeća na mjestu na kojem je poginulo toliko njegovih sunarodnjaka, rekao je da se naježio unatoč velikoj vrućini.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk najavio je da će tijela žrtava biti prebačena u vodeći forenzički institut u Amsterdamu, budući da su većina stradalih Nizozemci.


Na mjesto nesreće u ponedjeljak bi trebali stići i stručnjaci iz Malezije, navodi dpa.

Agencija Reuters prenosi da su nizozemski tužitelji otvorili istragu o padu zrakoplova, na temelju Zakona o međunarodnim zločinima koji Nizozemskoj omogućuje da procesuira bilo koga tko počini ratni zločin nad nizozemskim državljanima.

Glasnogovornik tužiteljstva rekao je da je državni odvjetnik već stigao u Ukrajinu, a nizozemski premijer Mark Rutte u međuvremenu je zaprijetio oštrijim sankcijama protiv Rusije ako ne pomogne.

Kako prenosi Reuters, zrakoplovna tvrtka Malaysian Airlines pružit će obiteljima stradalih početnu financijsku pomoć od 5000 dolara.

"Financijska pomoć nije zamjena za konačnu odštetu niti utječe na pravo obitelji na odštetu", stoji u priopćenju tvrtke.

"Pomoći ćemo obiteljima stradalih u ovim teškim trenucima, osigurati im hotelski smještaj, prehranu i prijevoz", dodaje kompanija. "Istovremeno, odredili smo osobe (među osobljem Malaysian Airlinesa) koje će svakom članu obitelji pružiti psihološku pomoć", kaže se u priopćenju.

Tvrtka je u nedjelju preusmjerila let iz Kuala Lumpura za London preko Sirije, nakon što je uobičajena ruta preko Ukrajine ukinuta, objavio je Flightradar 24.

Ta promjena ukazuje na izazove s kojima su suočeni zračni prijevoznici u pronalaženju pravaca kojima bi se zaobišle zone sukoba na prometnim rutama između Azije i Europe.

Stotine zrakoplova rutinski su prelijetale Ukrajinu do nesreće prošloga četvrtka jer nije neuobičajeno da zrakoplovi lete nad zonama sukoba kao što su Sirija i Afganistan.

Rusija tvrdi: Ukrajinski vojni zrakoplov bio je blizu malezijskog prije pada

Ukrajinski lovac Su-25 bio je 3 do 5 kilometara udaljen od malezijskog Boeinga prije njegova pada, rekao je u ponedjeljak general Andrej Kartapolov iz glavnog stožera ruske vojske.

"Vidjeli smo da se ukrajinski zrakoplov Su-25 diže prema malezijskom Boeingu koji je od njega bio udaljen 3 do 5 km. Su-25 može letjeti na visini do 10.000 metara. Nosi rakete zrak-zrak s dometom 12 km i sigurno pogađa metu do 5 km", rekao je general na novinskoj konferenciji u Moskvi.

"Pitamo se: zašto je lovac letio na toj visini istodobno kad i civilni zrakoplov?", dodao je.

Suhoj Su-25 (NATO taj zrakoplov zove kodnim imenom Frogfoot) je primarno jurišni zrakoplov za napad na ciljeve na zemlji. Postoji mogućnost da se taj zrakoplov opremi raketom zrak-zrak R-60 (NATO naziv AA-8 Aphid) na toplinsko navođenje, dometa do osam kilometara, međutim to bi bilo dosta neuobičajeno, pogotovo s obzirom na to da ukrajinske zračne snage imaju u svom inventaru "čistokrvne" lovce Suhoj Su-27 i Mig 29.


General je naveo i druge podatke koji odgovornost za rušenje malezijskog Boeinga s 298 putnika prebacuju na ukrajinske snage.

"Nakon Donjecka malezijski zrakoplov je promijenio smjer i udaljio se od svog koridora 14 kilometara ulijevo. Zatim se pokušao vratiti u koridor, ali nije do kraja izveo manevar. U 17.20 h je uočen znatan pad brzine a u 17.23 h je nestao s radarskih ekrana ruskih kontrolora. Pitanje je zašto je izašao iz svog koridora, odnosno je li to navigacijska pogreška ili naredba ukrajinskih kontrolora", dodao je general Kartapolov.

General je usto kazao da su na dan nesreće rakete zemlja-zrak ukrajinskih snaga, koje mogu pogoditi metu na 35 kilometara udaljenosti, bile raspoređene nedaleko od Donjecka.

"Zašto su te ukrajinske snage bile ondje i na koga su bili uperili to protuzračno oružje kad svi znamo da borci (separatisti) nemaju zrakoplovstva", dodao je.

General je usto zanijekao da je Rusija proruskim pobunjenicima dopremila raketne sustave Buk kojima je, sumnja se, srušen zrakoplov na letu MH17, kao što vjeruju Kijev i Washington.

"Rusija nije pobunjenicima dala raketne sustave Buk ni drugu vrstu oružja i vojne opreme", ustvrdio je general.

Ukrajina opovrgava Rusiju, nije bilo lovaca blizu MH17


Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko odbacio je u ponedjeljak ruske tvrdnje da je ukrajinski lovac letio blizu malezijskog putničkog zrakoplova oborenog prošloga tjedna, rekavši da su ukrajinski zrakoplovi u vrijeme nesreće bili prizemljeni.

Odgovarajući na tvrdnju ruskog ministarstva obrane da je ukrajinski zrakoplov letio tri do pet kilometara od malezijskog zrakoplova u vrijeme kada je srušen, Porošenko je za CNN rekao: "To nije istina!".

General Andrej Kartapolov iz glavnog stožera ruske vojske rekao je u ponedjeljak da je ukrajinski lovac Su-25 bio tri do pet kilometara udaljen od malezijskog Boeinga prije njegova pada.

"Vidjeli smo da se ukrajinski zrakoplov Su-25 diže prema malezijskom Boeingu koji je od njega bio udaljen 3 do 5 km. Su-25 može letjeti na visini do 10.000 metara. Nosi rakete zrak-zrak s dometom 12 km i sigurno pogađa metu do 5 km", rekao je general na novinskoj konferenciji u Moskvi.

"Pitamo se: zašto je lovac letio na toj visini istodobno kad i civilni zrakoplov?", dodao je.

Suhoj Su-25 (NATO taj zrakoplov zove kodnim imenom Frogfoot) je primarno jurišni zrakoplov za napad na ciljeve na zemlji. Postoji mogućnost da se taj zrakoplov opremi raketom zrak-zrak R-60 (NATO naziv AA-8 Aphid) na toplinsko navođenje, dometa do osam kilometara, međutim to bi bilo dosta neuobičajeno, pogotovo s obzirom na to da ukrajinske zračne snage imaju u svom inventaru "čistokrvne" lovce Suhoj Su-27 i Mig 29.

Postignut dogovor o predaji crnih kutija MH 17


Malezija je postigla dogovor s vođom proruskih pobunjenika u Ukrajini Aleksandrom Borodajem o preuzimanju dviju crnih kutija iz srušenog Boeinga Malaysia Airlinesa, objavio je na konferenciji za novinare u Kuala Lumpuru malezijski premijer Najib Razak a dogovor o skoroj predaji tih kutija potvrdio je i predstavnik separatista Sergej Kavtaradze.

Razak je kazao i kako je neovisnim međunarodnim istražiteljima zajamčen neometani pristup mjestu nesreće i istraga.

Premijer je potvrdio da je dogovoreno prebacivanje 282 tijela vlakom iz Toreza u Harkiv gdje će biti predani predstavnicima Nizozemske. Razak nije kazao što se dogodilo s preostalih 16 tijela.

Vlak s truplima žrtava iz malezijskog zrakoplova napustio Torez

Vlak-hladnjača s više od 280 trupala žrtava poginulih u padu zrakoplova na letu MH17 napustio je u ponedjeljak navečer željezničku stanicu u Torezu, na pobunjeničkom području, rekao je za agenciju France Presse očevidac na terenu.

Vlak ide u Harkiv, veliki grad koji kontroliraju snage lojalne ukrajinskoj vladi, gdje će se tijela pregledati, identificirati i predati obiteljima. Vlak je kasnio u polasku jer su proruski pobunjenici tražili da ga prate međunarodni stručnjaci, a ne ukrajinske vlasti.


Kako navodi jedan pobunjenički vođa, pronađena su 282 od 298 trupala putnika i članova posade malezijskog zrakoplova.

"Mjesto nesreće izgleda kao mjesto čišćenja vrta, a ne forenzičke istrage"

Australski premijer Tony Abbott izrazio je danas duboku zabrinutost što separatistički proruski pobunjenici nadziru mjesto nesreće oborenog malezijskog zrakoplova u istočnoj Ukrajini, koje više izgleda kao mjesto čišćenja vrta nego kao mjesto forenzičke istrage.

Na letu MH17 između 298 poginulih najmanje 27 njih je iz Australije.

Govoreći na jutarnjoj radijskoj emisiji australski premijer Tony Abbott je rekao da je tijekom noći prvi puta razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o toj katastrofi, zbog užasa u vezi sa zbrinjavanjem ostatka žrtava

"Rekao je sve prave stvari, a sada treba biti jednako dobar kao što su njegove riječi, rekao je Abbott na 2GB radio postaji, odbivši komentirati detalje o svojem razgovoru s Putinom.

Australska ministrica vanjskih poslova Julie Bishop, kako prenosi BBC, pozvala je proruske separatiste da tijela žrtava ne koriste kao pijune u njihovu sukobu s ukrajinskim vlastima.


"Na tom mjestu je 298 tijela - njihove obitelji, njihovi najmiliji ih žele kući, sada", rekla je ona.

Putin traži pristup stručnjaka mjestu pada MH17

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u ponedjeljak da se nesreća malezijskog zrakoplova u istočnoj Ukrajini ne smije koristiti u političke svrhe i pozvao je separatiste da dopuste međunarodnim stručnjacima pristup mjestu nesreće.

"Sve mora biti učinjeno da se zajamči sigurnost međunarodnih stručnjaka na mjestu tragedije", rekao je Putin u televizijskoj izjavi.

Ponovio je kako vjeruje da se izgred ne bi dogodio da snage ukrajinske vlade nisu prekinule primirje i nastavile vojnu kampanju protiv proruskih separatista koji su se pobunili u istočnoj Ukrajini.

"Međutim, nitko ne smije - i nitko nema prava - koristiti se tom tragedijom da postigne svoje sebične političke ciljeve. Takvi događaji ne smiju podijeliti ljude, već ih ujediniti", rekao je.

Putin je također ustvrdio da će Rusija učiniti sve što je u njezinoj moći da pomogne rješenju sukoba pregovorima, prenosi AFP.

"Rusija će učiniti se što je u njezinoj moći da sukob iz vojne faze prijeđe u fazu mirnih pregovora i to isključivo diplomatskim putem", rekao je u videoporuci iz Kremlja ne navodeći drugih pojedinosti.


UN-ov tim ne uspijeva doći do ostataka malezijskog zrakoplova


Istražitelji UN-ove agencije stigli su u Ukrajinu provesti istragu o padu malezijskog zrakoplova, ali ne mogu doći do mjesta nesreće jer područje nije osigurano, izjavio je u nedjelju izvor iz agencije.

Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) sa sjedištem u Montrealu sudjeluje u naporima da se otkrije što se dogodilo sa zrakoplovom koji je oboren raketom u četvrtak nad istočnom Ukrajinom.

Proruski pobunjenici i ukrajinske vlasti međusobno se optužuju za nesreću u kojoj je poginulo 298 putnika i članova posade.

Visoki izvor iz ICAO-e rekao je Reutersu da dvojica istražitelja koja su stigla u Ukrajinu nisu mogla doći ni do mjesta nesreće niti do podataka o letu.

"Nitko tko dolazi s tim ciljem nema pristup mjestu pada zrakoplova", rekao je neimenovani dužnosnik. "Dok se ne osigura siguran prilaz, ne šaljemo ljude u takve situacije", dodao je.

Dužnosnik je naglasio da će četveročlani tim raditi bez političkih utjecaja iz te UN-ove agencije koja ima 191 članicu.

Neobično je da ICAO izravno sudjeluje u istrazi neke zrakoplovne nesreće, a u Ukrajinu je stigao na izričit poziv vlade u Kijevu.

Vlak s tijelima poginulih još nije pod kontrolom ukrajinskih snaga


Istovremeno, nizozemski premijer objavio je da OESS pregovara sa separatistima kako bi vlak s tijelima poginulih stigao na teritorij pod kontrolom ukrajinskih vlasti.

OESS je ranije objavio da su mrtva tijela s mjesta pada malezijskog zrakoplova prevezena na obližnju željezničku postaju i ukrcana u vagone-hladnjače.

Promatrači OESS-a bili su na željezničkoj postaji u Torezu i vidjeli da su u tri vagona vreće s mrtvim tijelima označene brojevima. Rečeno im je da je u vlaku 169 mrtvih tijela, ali nisu mogli provjeriti i potvrditi tu brojku.

"Činimo sve kako bi vlak stigao na teritorij pod nadzorom Kijeva", rekao je Rutte na konferenciji za novinare.

Dodao je da bi tim stručnjaka za identifikaciju žrtava najvjerojatnije u ponedjeljak stići na mjesto nesreće.

Kijev naredio prekid vatre oko mjesta pada zrakoplova

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko naredio je oružanim snagama da smjesta obustave sve vojne akcije oko mjesta pada malezijskog zrakoplova na letu MH17, javila je novinska agencija Interfax-Ukrajina.

"Naredio sam vojsci da obustavi sve operacije u promjeru od 40 kilometara od mjesta tragedije", kazao je Porošenko tijekom posjete malezijskom veleposlaniku u Kijevu. Također je kazao da bi u utvrđivanju sudbine zrakoplova trebali sudjelovati i ruski istražitelji kako bi u istrazi bila zajamčena "maksimalna transparentnost".


Proruski separatisti u nedjelju su ustvrdili da će jamčiti sigurnost međunarodnim istražiteljima na mjestu pada malezijskog zrakoplova na istoku Ukrajine ako Kijev prihvati primirje.

"Jamčit ćemo sigurnost međunarodnim stručnjacima na mjestu nesreće ako Kijev zaključi primirje", rekao je tada Andrej Purgin, "zamjenik premijera" samoproglašene "Narodne Republike Donjeck".

Ukrajinska vlada: Pronađeno 251 tijelo na mjestu nesreće

Do nedjelje kasno navečer spasilačke ekipe pronašle su na mjestu pada malezijskog zrakoplova 251 tijelo i 86 dijelova, objavila je u ponedjeljak ukrajinska vlada i dodala da je i drugi vlak s vagonima hladnjačama stigao na ukrcaj, no nije jasno je li i prvi vlak krenuo i je li međunarodnoj istrazi omogućen pristup mjestu nesreće.

U izjavi odbor zadužen za istragu navodi da je prvi vlak s posmrtnim ostacima gotovo 200 žrtava bio blokiran na željezničkoj postaji u gradu Torez jer su mu "teroristi sprečavali polazak".

Prema vijestima koje prenose svjetske agencije istraga je kaotična. Tako su međunarodni istražitelji UN-ove agencije stigli u nedjelju u Ukrajinu provesti istragu o padu malezijskog zrakoplova, ali su kazali da im nije osiguran pristup do mjesta nesreće.


S druge pak strane ruska novinska agencija RIA Novosti izvijestila je da je u nedjelju vlak krenuo prema Donjecku, što je pak opovrgnuo Aleksander Borodaj, "premijer" samoproglašene "Narodne Republike Donjeck" tvrdeći da vlak ne može krenuti prije dolaska međunarodnog tima stručnjaka.

Glasnogovornik Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Michael Bociurkiw rekao je da je njegova ekipa bila na željezničkoj postaji u Torezu i vidjela da su u tri vagona-hladnjače vreće s mrtvim tijelima označene brojevima, no nije im bilo omogućeno da provjere broj mrtvih tijela.

Iako je međunarodna javnost oštro kritizirala uklanjanje tijela žrtava s mjesta nesreće, Borodaj je ustvrdio da je to učinjeno zbog vrućine i zaštite od divljih životinja.

Rutte: Ne zna se gdje su crne kutije

Nizozemski premijer Mark Rutte u ponedjeljak je rekao da se ne zna gdje su crne kutije srušenog malezijskog zrakoplova te se složio s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom da se u slučaj mora uključiti Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo.

Rutte je također poručio da njegova vlada želi da se tijela žrtava dopreme u Nizozemsku zbog postupka identifikacije i pozvao je Rusiju da iskoristi svoj utjecaj kod separatista kako bi se istražiteljima omogućio pristup mjestu pada zrakoplova.


"Jasno je da Rusija mora iskoristiti svoj utjecaj kod separatista kako bi se poboljšalo stanje na terenu", rekao je Rutte. Dodao je da su na stolu sve "političke, ekonomske i financijske opcije" ako ne bude omogućen pristup mjestu srušenom malezijskom zrakoplovu.

U međuvremenu je voditelj nizozemskog forenzičnog tima objavio da bi vlak, s vagonima hladnjačama u kojima su pohranjena tijela žrtava", trebao krenuti na put kako bi stigao na neko mjesto "gdje možemo raditi svoj posao".

"Vlak bi trebao krenuti: ne znamo ni vrijeme niti odredište. Obećano nam je da će vlak danas krenuti", kazao je novinarima u istočnom ukrajinskom gradu Torezu.

"Samo želim da vlak stigne negdje gdje možemo raditi. To je u interesu sviju, posebice obitelji žrtava", dodao je.

Prema najnovijim informacijama, u Kijev je stiglo dvoje stručnjaka iz njemačkog istražnog tijela za avionske nesreće (BFU) koji pokušavaju stići na mjesto nesreće. Među 298 poginulih putnika četvero je Nijemaca.

Zbog ukrajinske krize moskovska burza je ponovo zabilježila pad, a investitore zabrinjava nova eskalacija krize nakon rušenja MH17 i mogućih sankcija Zapada uperenih protiv Rusije.

Ruski tisak: Zapad već proglasio Rusiju krivom


Ruski tisak naklonjen Kremlju ocijenio je da nikada neće biti poznata istina o padu malezijskog zrakoplova na istoku Ukrajine i optužuje Zapad da prebacuje odgovornost na Rusiju.

"Zapadni tisak već zna tko je odgovoran za pad putničkog zrakoplova, a to je očito Rusija", piše list Komsomolskaja Pravda optužujući Zapad da izvlači brzoplete zaključke prije istrage.

"Odgovorni su prozvani", piše dnevni list Moskovski Komsomolec i podsjeća da su Sjedinjene Države već lagale kad su tvrdile da Sadam Husein posjeduje oružje za masovno uništenje.

"Teško je reći hoće li biti moguće razlikovati istinu od laži", dodaje taj list.

Službeni list Rosijskaja Gazeta drži upitnim stajalište ukrajinske vlade i optužuje je da odbija suradnju s Moskvom.

Kijev nije pod pritiskom da odgovori na 10 pitanja u vezi Boeinga, piše list o nizu pitanja koje je objavilo rusko ministarstvo obrane u korist ukrajinskih vlasti radi osvjetljavanja tragedije.

"Katastrofa nije samo na nebu, već i u odnosima između Rusije i Zapada", ocijenila je također Nezavismaja Gazeta.

"Olupina Boeinga pada na Rusiju", piše dnevni list Komersant i ocjenjuje da će rezultat istrage odrediti budućnost odnosa između Moskve i Zapada.

Ako istraga pokaže odgovornost Rusije za pad zrakoplova, Moskvu će Zapad opet doživjeti kao "Carstvo zla", istaknuo je stručnjak Aleksandar Golts, prenosi list.

Rusija bi trebala početi ponovo graditi povjerenje u svoje veze s Europom, piše poslovni dnevni list Vedomosti.

Novje Izvestija objavila je pjesmu slavnog ruskog pjesnika Jevgenija Jevtušenka koji odgovornost za smrt 298 putnika leta MH17 pripisuje dvjema stranama.

"Oplakujem vašeg neimenovanog brata/I zato molim oprost. Kriv sam", piše list.

Velika Britanija prijeti Rusiji oštrijim sankcijama

Velika Britanija upozorila je u ponedjeljak ruskog predsjednika Vladimira Putina da će uvesti oštrije, sektorske sankcije ako Moskva ne odobri puni pristup mjestu nesreće malezijskog zrakoplova i ne prestane poticati nestabilnost u Ukrajini.

London kaže da je ruska raketa ispaljena s ukrajinskog teritorija pod kontrolom proruskih separatista vjerojatno srušila malezijski zrakoplov na letu MH17, pri čemu je poginulo 298 ljudi, uključujući deset britanskih državljana.

"Trebali bismo početi razgovarati o daljnjim, sektorskim mjerama treće razine", rekao je novinarima glasnogovornik britanskog premijera.


"Ako Rusija uskoro ne poduzme odgovarajuće mjere i u pogledu pada zrakoplova i glede općenite nestabilnosti u istočnoj Ukrajini, onda ćemo imati razloga za daljnje korake", istaknuo je.

Velika Britanija će se na sastanku europskih ministara vanjskih poslova u utorak snažno založiti za uvođenje oštrijih sankcija protiv Rusije, rekao je glavnogovornik.

Dodao je da će London tražiti trenutačnu primjenu sankcija protiv ruskih pojedinaca i tvrtki koje je EU usuglasila prošloga tjedna.

"Mislim da se raspoloženje sada mijenja...čak i onih članica koje su ranije bile puno suzdržanije", izjavio je zamjenik premijera Nick Clegg.

Kijev: Sukobi na istoku stoje 130 milijuna dolara mjesečno

Ukrajinski ministar financija Oleksander Šlapak izjavio je u ponedjeljak da vladina "protuterirostička kampanja" mjesečno stoji 130 milijuna dolara i da je Kijevu potrebna financijska pomoć za plaćanje rastućih troškova operacije.

"Moramo tražiti dodatna sredstva za tu operaciju", rekao je Šlapak na sastanku s čelnicima parlamentarnih stranaka.

Dodao je da je ukajinsko gospodarstvo u prvih šest mjeseci 2014. palo za pet posto, a do kraja godine pad BDP-a bit će 6,5 posto.

Vlada je ranije procijenjivala pad BDP-a od tri posto.

Rusiji prijete pojačane britanske i kanadske sankcije

Britanski premijer David Cameron pozvao je u ponedjeljak Europsku uniju da uvede Rusiji sveobuhvatne gospodarske sankcije i prekine svaku prodaju oružja toj zemlji, krizirajući francusku prodaju oružja potonjoj.

"Vrijeme je da (EU) počne 3. fazu sankcija, zato mislim da nijedna europska zemlja ne smije nastaviti s prodajom oružja", rekao je. "Već smo prekinuli prodaju iz Velike Britanije", dodao je Cameron u donjem domu parlamenta.

Nakon pada malezijskog zrakoplova na letu MH17 u Ukrajini, Velika Britanija, Francuska i Njemačka upozorile su u nedjelju da bi ministri vanjskih poslova EU-a u utorak u Bruxellesu mogli donijeti nove sankcije ne bude li ruski predsjednik Vladimir Putin privolio proruske separatiste u Ukrajini da osiguraju "slobodan i potopun" pristup mjestu nesreće.

Treća faza sankcija obuhvatila bi mjere koje mogu ozbiljno naštetiti ruskom gospodarstvu, napose financijskom poslovanju ruskih oligarha u londonskom Cityju, ugovoru o prodaji francuskih ratnih brodova tipa Mistral Rusiji, njemačkim tvrtkama koje uspješno rade u Rusiji i slično.


Odgovarajući na pitanje o spornoj prodaji francuskih ratnih brodova tipa Mistral Rusiji, Cameron je rekao: "Iskreno, bilo bi nevjerojatno da se u toj zemlji uspješno završi narudžba kao što je francuska, ali moramo pritisnuti sve naše partnere i reći da ne možemo dalje poslovati s tom zemljom koja se ovako ponaša, i kao da ništa nije bilo".

Usto je kazao da "postoje dokazi koji pokazuju da je Rusija uvježbavala separatističke borce u bazi na jugozapadu Rusije, uključujući i pouku o sustavima protuzračne obrane".

Europljani su već uveli sankcije Rusiji nakon munjevita pripojenja Krima u ožujku. EU je nakon toga načinio popis s imenima 72 osobe kojima je zabranjen ulazak u EU i zamrznuta imovina.

EU je u petak otišao korak dalje proširivši pravni temelj kako bi na taj popis mogao dodati još pravnih osoba.

Europljani su podijeljeni oko razmjera i težine sankcija budući da neke europske zemlje, poput Italije i Njemačke, veoma intenzivno gospodarski surađuju s Moskvom.

Kanada će zajedno sa zapadnim zemljama uvesti nove sankcije protiv ruskih interesa nakon pada malezijskog zrakoplova na istoku Ukrajine, rekao je u ponedjeljak premijer Stephen Harper.

"Užasan zločinački čin rušenja putničkog zrakoplova prošlog tjedna skopčan je s ruskom vojnom agresijom i s nezakonitom okupacijom Ukrajine", rekao je predsjednik kanadske vlade.

Zato će "kanadska vlada uvesti nove sankcije velikom broju pravnih subjekata u različitim ruskim sektorima", ističe Harper u priopćenju.

Kanada je rekla da će za njezinim primjerom poći "najbliži međunarodni partneri i saveznici".

Kanada je odmah u četvrtak optužila Rusiju za nesreću zrakoplova na letu MH17 Malaysia Airlinesa koji je najvjerojatnije srušen raketom na istoku Ukrajine, pri čemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno osudilo rušenje malezijskog zrakoplova

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u ponedjeljak je jednoglasno usvojilo rezoluciju kojom se osuđuje rušenje zrakoplova Malaysia Airlinesa iznad istočnog dijela Ukrajine zahtijevajući osiguranje "sigurnog i neometanog pristupa" mjestu nesreće i otkrivanje odgovornih za tu nesreću u kojoj je poginulo 298 putnika i članova posade. Malezijski zrakoplov projektilom zemlja-zrak u četvrtak je srušen iznad istočne Ukrajine.

Rezolucijom se traži "od svih zemalja i protagonista u regiji", među kojima je i Rusija, stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, da u potpunosti surađuju u međunarodnoj, detaljnoj i nezavisnoj istrazi. Također se traži da se u neposrednoj blizini mjesta pada zrakoplova smjesta obustave sve aktivnosti koje bi ugrozile mjesto nesreće.

Rezolucijom se "najsnažnije osuđuje" napad u kojem je srušen zrakoplov i traži da odgovorni za taj čin podnesu račun, a od glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona traži se da "odredi mogućnosti kojima UN-u može pomoći u toj istrazi".

Među 298 poginulih u malezijskom zrakoplovu većina su Nizozemci, dok je Australija izgubila 28 svojih državljana.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin u nedjelju navečer je kazao da Moskva ocjenjuje da u tekstu još ima "određenih nejasnoća" i da ne jamči da bi straga uistinu bila "međunarodna i nepristrana".

S druge strane, britanski veleposlanik Mark Lyall Grant je ocijenio da "je riječ o poznatoj ruskoj taktici odugovlačenja", dok je australski veleposlanik Gary Quinlan kazao da "nema nikakvog razloga da sve članice VS-a ne podupru tu rezoluciju".

Pročitajte više