Šestero ozlijeđenih čeških turista još uvijek na liječenju u Hrvatskoj

VEĆI dio čeških turista stradalih u prevrtanju autobusa jučer je prebačen u domovinu, a još ih je šestero ostalo na liječenju u Hrvatskoj. O uzrocima teške subotnje nesreće na Dalmatini u kojoj je poginulo 8 ljudi, a ozlijeđeno 43, još uvijek se nagađa, a istraga je u tijeku.

Šestero ozlijeđenih još uvijek je na liječenju u Hrvatskoj, dok su se ostali, češkim avionom jučer vratili kući. Jutros je iz bolnice u Gospiću puštena i još jedna pacijentica, a preostale četiri, uskoro će također moći kući, potvrdio nam je liječnik gospićke bolnice, Branko Garković.

"Ostale su četiri pacijentice koje su stabilno, dvije su na kirurškom odjelu, a dvije su na jedinici intenzivnog liječenja. One su nešto teže, ali stabilno. Za sada ne vidimo neke opasnosti i očekujemo da se sutra ili prekosutra dogovori njihov premještaj", rekao nam je Garković.

U KBC-u Zagreb ostale su 14-godišnje blizanke. Njih je danas posjetio ministar zdravlja Rajko Ostojić, do kojeg su stigle pohvale na račun brze reakcije hrvatskih službi.

"Djevojčice su dobro, čuo sam se s tamošnjim pomoćnikom ministra vanjskih poslova i jako su zadovoljni", istaknuo je ministar Ostojić.

Manje obraćati pažnju na sat, a više na odmor

No do svega toga možda ne bi niti došlo, kada se ljudi ne bi žurili prilikom odlaska na godišnji odmor, upozorava ministar turizma Veljko Ostojić.

"Nažalost, takve stvari se događaju, jedan dio moje poruke, bio je upućen ne samo Česima, nego i svim turistima neovisno odakle dolaze da su praznici ipak vrijeme kada treba malo manje obraćati pažnju na sat i kada treba putovati odmoreno jer doći pola sata ili prije ili kasnije nije presudno kada se ima u vidu sigurnost", poručio je ministar turizma Veljko Ostojić.

Informacije o uzrocima nesreće, kao i tijek istrage, koju provodi Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu, nije želio komentirao ministar policije Ranko Ostojić. "To zaista ne znam, to vodi Državno odvjetništvo, a ne ministar", kaže Ranko Ostojić.

Je li san vozača, koji je u subotu rano ujutro izgubio kontrolu, udario u zaštitnu ogradu, a prilikom čega se autobus s 51 češkim turistom prevrnuo ili je nešto drugo uzrok teškoj prometnoj nesreći, pokazat će istraga. Stradali, koji su putovali na ljetovanje u Baško polje, jučer su ispitani u gospićkoj bolnici, a detalji još nisu poznati.

Pročitajte više