Šijitska milicija u Jemenu raspustila parlament

Foto: FAH

ŠIJITSKA milicija Ansaruallah objavila je da je raspustila jemenski parlament i postavila peteročlano predsjedničko vijeće, učvršćujući svoju vlast u Jemenu koji već dva tjedna nema izvršne vlasti.

U "ustavnoj izjavi" objavljenoj iz predsjedničke palače nad kojom je preuzela nadzor 20. siječnja, šijitska milicija je također odlučila osnovati nacionalno vijeće s 551 članom koje će zamijeniti raspušteni parlament.

Predsjedničko vijeće treba pak formirati vladu stručnjaka u prijelaznom razdoblju za koje je milicija u jednom dokumentu odredila rok od dvije godine.

Ta je "ustavna izjava" pročitana na svečanosti na kojoj su sudjelovali plemenski i vojni čelnici, ali i ministri obrane i unutarnjih poslova prošle vlade koja je dala ostavku prije dva tjedna, istoga dana kad i predsjednik Abd Rabbo Mansur Hadi.

Te su mjere obznanjene dan nakon prekida pregovora političkih stranaka o izlasku iz krize pod pokroviteljstvom UN-ova izaslanika u Jemenu, Jamala Benomara, budući da nije postignut dogovor. Ti se pregovori trebaju nastaviti u subotu, navode sudionici.

Šijitska milicija čije je uporište na sjeveru zemlje, ušla je u rujnu u prijestolnicu Sanu i na silu preuzela kontrolu nad mnogim vladinim zgradama, prisilivši izvršnu vlast na ostavku. Ujedno su proširili svoj utjecaj na središte zemlje, gdje su naišli na otpor tamošnjih sunitskih plemena i boraca Al Kaide.

Pročitajte više