Sin Jamesa Bonda ulaže u Dubrovnik: "U Hrvatskoj se naučiš strpljenju koliko čekaš papire..."

Screenshot i video: YouTube

NEOČEKIVAN gost stigao je danas na splitski Županijski sud. Marko Popov, sin Duška Popova, britanskog agenta koji je Ianu Flemingu poslužio kao inspiracija za serijal o Jamesu Bondu, svjedočio je u aferi Pet zvjezdica o svom ulaganju u Dubrovniku, tj. na Lapadu.

Popov nazvao firmu Tricikl po kodnom imenu oca u MI5

Firma mu se, inače, zove Tricikl, upravo kao i kodno ime njegovog oca u MI5. Uskok je za pritisak na Popova optužio vlasnika građevinske tvrtke Konel Antuna Kralja i njegovog sina Antoana.

Bez potrebe, ako se pita Popova, koji je danas dao prvi iskaz u ovom slučaju uopće. Stigao je, inače, taksijem iz Skradina u kojem ljetuje, čime je svakako obradovao suca Damira Romca pošto mu je tako uštedio popriličan trošak za put iz Londona u kojem Popov inače živi.

 

 

"U Hrvatskoj sam navikao čekati..."

Popov, inače, redovito dolazi u Dalmaciju na ljetovanje, a već ima i poprilično poslovnog iskustva u domovini svog oca, svojedobno dubrovačkog odvjetnika.

"U Hrvatskoj se naučiš strpljenju kada godinama čekaš papire i dozvole", kazao je Popov, koji zna nešto hrvatskog, ali je iskaz davao na engleskom uz tumača.

Popov u korist optuženog oca i sina

Prema Uskoku, Kraljevi su ucjenjivali Popova da neće dobiti građevinsku dozvolu, ako ih ne angažira. To je Popov danas negirao te tako svojim iskazom išao u korist optuženika, a na štetu Uskoka, koji ga je inače i predložio kao svjedoka, čime je svakako doprinio i dobrom raspoloženju branitelja Antona Mihočevića, Jadrana Franceschija i Dragana Pištala.

Konel na kraju nije angažiran jer je potkraj 2007. godine izbila na vidjelo afera Pet zvjezdica u kojem je poslovni odnos s Popovom bio zapravo periferan jer se glavnina postupka odnosila na mito kojeg su od Gorana Štroka zatražili tata Kralj i Ivo Žeravica, pomoćniku predstojnika Ureda državne uprave u Dubrovniku. Radilo se o dozvolama potrebnima za otvaranje hotela Bellevue.

Svjedočio i američki diplomat Montgomery

U tom dijelu postupka svjedočio je američki diplomat William Montgomery, član Nadzornog odbora Jadranskih luksuznih hotela. Njemu ništa nije bilo poznato oko mita. 

Sudac Damir Romac suđenje nastavlja u rujnu kada bi sa zagrebačkog suda trebali stići nalozi za prisluškivanje optuženika. Obrana smatra da nisu u redu pa će sud provjeriti je li sve bilo u skladu sa zakonom.

Pročitajte više