Sindikat hrvatskih učitelja uputio otvoreno pismo Jovanoviću: Iznenađeni što se zakon o školstvu mijenja bez njih

SINDIKAT hrvatskih učitelja uputio je otvoreno pismo ministru znanosti, obrazovanja i sporta, Željku Jovanoviću. U pismu, koje je potpisao predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić, istaknuto je kako su prije nekoliko dana na internetskim stranicama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta pročitali informaciju da Ministarstvo otvara javnu raspravu o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Iznenađeni su što se u izmjene krenulo bez sudjelovanja sindikata kao socijalnog partnera.

Skrenuli su pozornost na 8. članak Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama koji glasi: "Vlada i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa obvezuje se, prije izrade nacrta i prijedloga zakona i drugih propisa i akata koji utječu na radno-pravni, socijalni, profesionalni i materijalni položaj zaposlenika u Školi i djelatnosti, zatražiti prijedloge i mišljenje najmanje većinskog sindikata koji je potpisnik ovog Ugovora".

Smatraju da u izradu Zakona treba, davanjem prijedloga i mišljenja, sudjelovati i Sindikat hrvatskih učitelja, kao većinski sindikat, ali i kao potpisnik Kolektivnog ugovora.

"Činjenica je također i da ste potpuno zanemarili tu našu ulogu i vašu obvezu, čime ste nam još jedanput vrlo rječito dali do znanja da ne poštujete socijalne partnere i da vam do socijalnog dijaloga nije niti stalo. Taj vaš potez promatramo i u svjetlu najnovije inicijative Vlade Republike Hrvatske da se izmijene odredbe postojećih kolektivnih ugovora za javne službe i javne djelatnosti, odnosno da ste važeći Kolektivni ugovor za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama - proglasili nevažećim samo godinu dana od početka njegove primjene", istaknuto je u otvorenom pismu upućenom Željku Jovanoviću.

Pročitajte više