Sindikat policije protiv OSCE-a: Podržavamo kažnjavanje onih koji vrijeđaju policajce

Foto: Index

SINDIKAT policije Hrvatske prosvjedovao je danas zbog reakcije predstavnice Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) Dunje Mijatović na kažnjavanje jednog Đakovčanina koji je na facebooku grubo vrijeđao i omalovažavao policijske službenike.

Kako je ranije pisao Index.hr, I. C. iz Đakova je zbog vrijeđanja policije na Facebooku kažnjen globom od 200 kuna, a mora platiti i 500 kuna troškova prekršajnog postupka. Kazna mu je izrečena u skladu s odredbama članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Mijatović, koja je u OSCE-u zadužena za nadzor medijskih sloboda, to je prokomentirala riječima da je "neprihvatljivo hapsiti, kažnjavati ili zatvarati ljude zbog njihovih stavova, bez obzira kako, kada i gdje su ti stavovi izrečeni. Pozivam hrvatske vlasti da se suzdrže od represivnih mjera i čuvaju slobodu izražavanja".

Sindikat policije smatra da se u tom slučaju ne radi o kršenju prava na izražavanje stavova i mišljenje pojedinaca, nego je namjera počinitelja bila "izravno omalovažiti, vrijeđati i na drugi način potaknuti druge osobe na neprijateljski odnos i moguće neprijateljsko i nasilno ponašanje prema policiji i policijskim službenicima", koji su zaduženi za čuvanje pravnog poretka Hrvatske, zaštitu građana i imovine, te javnog reda i mira.

"Sramotno je što se za vrijeđanje policajca dobije kazna od samo 200 kuna"

Mora se postaviti jasna granica prava pojedinaca - da ima sva prava do onog trena kada ta prava nisu u suprotnosti ili ugrožavaju prava drugih skupina ili pojedinaca, ističe sindikat u priopćenju.


Kako bi predstavnici OSCE-a i drugih organizacija, kojima je posao zaštita ljudskih prava, reagirali u slučaju govora mržnje protiv bilo koje od skupina unutar nekog društva, pita sindikat.

"Nadamo se da bi tražili otkrivanje i kažnjavanje osoba koje bi bilo gdje, pa i na društvenoj mreži, koristile govor mržnje, a nadamo se da ne bi iskazali čuđenje ako bi policijski službenici odradili svoj posao, proveli zakon, otkrili počinitelja, prijavili govor mržnje, te ga priveli nadležnom sudu".

Sindikat također ocjenjuje sramotnim što se zbog zastarjelog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira osoba koja omalovažava i vrijeđa policijske službenike kažnjava samo s 200 kuna, manje od kazne zbog nevezivanja sigurnosnim pojasom.

Zbog toga zahtjeva što skorije donošenje novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji će regulirati tu materiju u duhu sa sadašnjim vremenom i novčanim kaznama primjerenima 2014., a ne 80-tim godinama prošlog stoljeća, kada su propisane visine sadašnjih kazni.

Pročitajte više