Sindikati: Vlada na ispitima zaslužuje - jedinice!

SINDIKATI su hrvatsku javnost vratiti u stvarnost posjetivši na stanje koje vlada u državi te ocijenivši rad Vlade ocjenom "nedovoljan". U priopćenju HUS-a stoji kako među hrvatskim građanima prevladavaju apatija i beznađe, ekonomski pokazatelji ukazuju na veliki neuspjeh, a socijalni dijalog i socijalna politika ustupili su mjesta stranačkoj uskogrudnosti i kontraproduktivnom rezanju socijalnih prava.

"Uzalud smo upozoravali na pogubnost povišenja stope PDV-a jer je pozitivni učinak u većoj razini izdavanja u proračun nadmašen od onog negativnog uzrokovanog drastičnim padom potrošnje (6 posto godišnjeg pada prometa u trgovini na malo). Pad potrošnje uvjetovao je pad industrijske proizvodnje (5,6 posto na godišnjoj razini za prvih 9 mjeseci). Daljnji efekti spirale neuspjeha su rast nezaposlenosti (s 18,7 posto krajem prosinca 2011. g. na 19,7 posto krajem listopada o.g.), pad BDP (1,3 posto u 1. i 2,2 posto u 2. kvartalu o.g.), pad izravnih inozemnih ulaganja (1/4 prošlogodišnjih), rast vanjskotrgovinskog deficita (22 posto u odnosu na lani), rast nelikvidnosti (za 2,9 milijardi kn), realni pad prosječnih isplaćenih plaća (od 1,7 posto), te daljnji porast inflacije (od približno 5 posto) s najvećim povećanjem cijena u segmentu stanovanja i energenata (13,3 posto) te prehrane (5,4 posto)", stoji u priopćenju Sindikata.

"Vlada zaslužuje - jedinice"

"Uz potpuni izostanak pompozno najavljivanih investicija za koje su se osnovale i nove agencije, gospodarska politika dominantno socijaldemokratske Vlade zauzela je čvrsti neoliberalni kurs udaljujući Hrvatsku sve više od Ustavom zacrtanog modela socijalne države. Usprkos početnom odmjerenom dojmu kojeg je emitirao najviše novi premijer, a koji je ulijevao nadu u evoluciju političkog diskursa i napuštanje prakse nakaradnog stranačkog kadroviranja i pretpostavljanja partikularnog općemu, Vlada je ubrzo pokazala da se po stupnju političke kulture teško može pohvaliti značajnijim napretkom u odnosu na svoje prethodnike. Dokaz tome su brojne afere kadroviranja u kojima je vlast pokazala djetinjastu nespretnost i degutantnu neozbiljnost u postizbornoj grabeži za foteljama, stoji u priopćenju.

Svoj odnos sa sindikatima i poslodavcima Vlada je oslikala novim Zakonom o reprezentativnosti, smatraju. Zakon je prema njima i sadržajno i formalno katastrofalno loši, a negativne posljedice tek će početi nastupati.

Na tragu rješenja spomenutog zakona pozicionira se i ostatak zakonodavnih aktivnosti nove garniture u ministarstvima. Ishitreni i nestručni prijedlozi, nepoznavanje i zanemarivanje procedure te nespremnost za argumentiranu raspravu i dijalog sa socijalnim partnerima i stručnom i drugom javnošću, upotpunjuju dojam političke prakse Vlade koja na ispitima zaslužuje - jedinice", dodaje se.

Pročitajte više