Sindikati najavili jednodnevni štrajk za sljedeći tjedan: "Kad smo mi zabrinuti i užasnuti, Mrsić se podsmjehuje"

NAKON što su odbili posljednje izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora, sindikati okupljeni oko Matice sindikata Vilima Ribića najavili su štrajk za srijedu ili četvrtak idućeg tjedna. Matica sindikata najavila je da će jednodnevni štrajk održati 28. ili 29. studenog, ovisno o tome kada će se na sjednici Sabora naći rasprava o rebalansu proračuna.

Kako su pojasnili, razlog štrajka je najava smanjenja plaća u javnom sektoru. Smatraju i da Zakon o reprezentativnosti nije demokratski jer ide na štetu manjim sindikatima.vPritom su izdvojili Spomenku Avberšek iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u zdravstvu koja je na pregovorima pristala na Vladine uvjete i time oštetila druge sindikate koje je, kažu, Vlada dovela pred gotov čin.

Pale su teške riječi i na račun premijera te na račun ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića. "Kad smo mi zabrinuti i užasnuti, on se podsmjehuje, podlo i pokvareno. Kad to sruši Ustavni sud, kad Međunarodna organizacija rada to ocijeni negativno, on će odraditi svoju političku karijeru. On se tada dokazao onome kome se trebao dokazati, a to je premijer ove države, koji potiče takvu politiku. Znate li gdje će biti tada za dvije ili tri godine kada se to riješi, bit će ambasador u nekoj od zemalja", istaknuo je Ribić.

Štrajk koji je najavljen za idući tjedan bit će, dodaju, samo jedan u nizu koji će održati, a kako je najavio predsjednik Matice Vilim Ribić, za kraj školske godine planiraju veće akcije međutim nije želio otkriti koje, već je poručio kako će to otkriti kada za to dođe vrijeme.

Avberšek: Cilj mi je vratiti Temeljni kolektivni ugovor

"Jedino što namjeravam učiniti ovaj tjedan jest sjesti za stol i nastaviti pregovore za povratak Temeljnog kolektivnog ugovora", odgovorila je Matici sindikata čelnica Nezavisnog sindikata u zdravstvu Spomenka Avberšek.

Nije joj jasno čemu prozivke, jer ovo, kaže, nije politika jednoumlja. "A onda sad ja njih pitam jel oni žele Temeljni kolektivni ugovor ili ne žele i žele li uopće kolektivni ugovor ili se žele prepucavati sa sindikatima koji imaju različito mišljenje i stavove, a to je naše pravo", istaknula je Avberšek.

Pročitajte više