Sindikati najavili ustavnu tužbu zbog outsourcinga

Foto: Hina

PREDSTAVNICI 17 sindikata ne mire se s odlukom Ustavnoga suda kojom je srušen referendum o outsourcingu u javnom sektoru. Najavili su ustavnu tužbu premda je odluka konačna i bez prava žalbe.

Nakazna odluka suda težak je udarac neposrednoj demokraciji. Njome je udaren temelj za buduću zabranu izjašnjavanja građana o životno važnim pitanjima, poručio je sindikalist Željko Stipić. Na Ustavni sud i ministre koji su sindikatima spornu odluku uglas pozdravili, Stipić se obrušio prozivanjem predsjednice suda i potpredsjednice Vlade.

"Dokle god u ovoj zemlji ovakve gospođe kao što su, sad ću to reći namjerno, gospođa Zlomejec i gospođa Zlopačić, dokle god one budu mogle donositi odluke koje će se svih nas životno ticati i ići protiv sviju, svima nama se u ovoj zemlji crno piše", rekao je Stipić.

I dok sindikati vjeruju da bi referendum sigurno uspio da je do njega došlo, s odlukom Suda ne slaže se ni ustavni stručnjak Đorđe Gardašević.

"S pravnog stajališta, mislim da je referendumsko pitanje trebalo proći. Stvar je vrlo jednostavna. Vlada naravno može i treba brinuti o gospodarskom razvitku zemlje. Ali ne zaboravimo, u okviru Ustava i zakona. U ovom slučaju, kao i u svakom drugom slučaju zakonodavnog referenduma, organizacijski odbor odnosno potpisnici inicijative, ljudi na referendumu nastupaju u ulozi zakonodavca. Oni donose zakon", jasan je Gardašević.

Sindikalist Vilim Ribić odluku je štoviše nazvao nakaznom.

"Ustavni sud ovim pristupom, gdje ulazi u ekonomske interpretacije nečega što nitko od njih tamo ne razumije, zapravo radi nečuvenu štetu ovoj zemlji. Jer podupire Vladu koja isto to ne razumije. Ali razumije Piketty, razumije svijet, razumije pola Europe. Vodi se velika bitka na europskoj sceni oko toga i svi znaju što je ispravno. Ali zašto to Europa ne može napraviti, a Amerika može? Ona je izašla iz krize, jer je očuvala potrošnju, nije smanjivala plaće i naštampala je novce", poručuje Ribić ističući da je politika štednje pogrešan smjer.

Nakon odluke koja je konačna, sindikatima, kaže Ribić, preostaje jedino moguće. Ustavna tužba istome sudu. Sindikalne akcije danas ne spominju.

Pročitajte više