Sindikati od Vlade traže raspisivanje referenduma o kolektivnim ugovorima

ČETIRI sindikalne središnjice uputile su predsjedniku Hrvatskog Sabora Borisu Špremu i saborskim zastupnicima zahtjev za raspisivanje referenduma vezano za kolektivne ugovore i pregovore o istima.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati, Hrvatska udruga sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske traže raspisivanje referenduma s pitanjem "Jeste li za zadržavanje važećih zakonskih odredbi o produženoj primjeni pravnih pravila sadržanih u kolektivnim ugovorima i otkazivanju kolektivnih ugovora", a podsjećaju da su u ljeto 2010. godine sindikati prikupili 717.149 važećih, odnosno priznatih potpisa podrške građana za raspisivanje referenduma s navedenim pitanjem.

"Povod prikupljanju potpisa bio je prijedlog izmjena Zakona o radu u dijelu koji se odnosi na produženu primjenu kolektivnih ugovora koji je tadašnja Vlada RH uputila u saborsku proceduru", stoji u sindikalnom zahtjevu u kojem se dodaje da je Vlada povukla svoj prijedlog kada je postalo izvjesno da su sindikalne središnjice prikupile dovoljan broj potpisa. Ustavni sud je tada zaključio da više nema razloga za održavanje referenduma iako je, kako ističu sindikati, Sabor imao obvezu raspisati referendum ako su zadovoljeni uvjeti iz Zakona o referendumu.

Sindikalisti ističu kako je ovih dana razlog opet aktualiziran jer Vlada želi mijenjati Zakon o radu kao i sve važeće kolektivne ugovore te zahtijevaju raspisivanje referenduma. "S obzirom da odredbama Zakona o referendumu nije propisan rok u kojem se temeljem izjašnjavanja birača treba raspisati referendum (potpisi nemaju zakonski "rok trajanja"), a razlog prikupljanja potpisa ponovo je aktualiziran, tražimo da temeljem 717.149 prikupljenih važećih potpisa Hrvatski sabor raspiše referendum i utvrdi volju građana RH u navedenom pitanju", zaključuje se u zahtjevu koje u ime sindikalnih središnjica potpisuju Mladen Novosel, Krešimir Sever, Ozren Matijašević i Damir Jakuš.

Pročitajte više