Sindikati oduševljeni Karamarkom i HDZ-om

Foto: Facebook, Hina

HDZ je u sklopu ciklusa "Razgovora za bolju Hrvatsku" čelnicima hrvatskih sindikata danas predstavio naznake svog gospodarskog programa, za kojega je upitno hoće li biti uopće gotov do izbora, a nakon gotovo trosatnog sastanka zatvorenog za javnost sindikalci i predstavnici HDZ-a bili su složni da se mora raditi na jačanju institucija socijalnog dijaloga i redefiniranju uloge Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

HDZ je danas iznio ključne elemente svojeg gospodarskog programa socijalnim partnerima, a razgovaralo se i o vrlo konkretnim rješenjima, investicijama i projektima koji su pred Hrvatskom, izjavio je saborski zastupnik i koordinator svih ekonomskih odbora HDZ-a Domagoj Ivan Milošević.

Poručio je kako bi u budućnosti GSV morao imati jaču ulogu, a postignuto je i visoko suglasje oko ciljeva koji su pred Hrvatskom. "Što se tiče traženja zajedničkih rješenja na istom smo tragu", ustvrdio je Milošević.

Novosel: Uključit ćemo se u predizbornu priču

Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) kazao je da su sindikati dobili određene konture budućeg programa HDZ-a, te najavio kako će se "na određeni način uključiti u predizbornu priču".

SSSH će krajem tjedna predstaviti svoju predizbornu platformu koju će poslati svim parlamentarnim strankama. "Očekujem da će HDZ biti jedna od prvih stranka koja će doći razgovarati o našim prijedlozima", rekao je Novosel.

Matijašević zadovoljan naznakama HDZ-ovog programa

Čelnik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević ocijenio je da u gospodarstvu vlada rasulo te "uvjetno rečeno" iskazao  zadovoljstvo naznakama programa koji kreće u smjeru promjene strukture postojeće loše gospodarske politike.


"Konačnu ocjenu moći ću dati kad vidim cjeloviti program, a obećano nam je da ćemo ga dobiti prije javne prezentacije", poručio je Matijašević.

Napominjući da sastanak ne treba gledati u kontekstu predstojećih izbora jer se s njegovom pripremom krenulo još u lipnju, Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata rekao je da su "na brzinu uspjeli protrčati" kroz program koji se dugo najavljuje. Dobro je da smo se otvoreno dotaknuli svih područja - od socijalnog dijaloga do izrazito loše gospodarske klime, rekao je Sever.

Čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić izrazio je zadovoljstvo razgovorom, no bilo je i polemičnih tonova vezanih za makroekonomski aspekt i preporuke njemačkog instituta IFO-a, uz čiju pomoć je HDZ radio gospodarski program.

"Upozorio sam da su financijska stabilizacija i restrukturiranje gospodarstva imperativ za Hrvatsku, ali je bitno prvo sačuvati ljude u zemlji jer Europa ima problem imigranata, dok Hrvatska ima problem ekonomskih emigranata", kazao je Ribić.

Predsjednik HDZ-ovog odbora za rad Boris Kunst optužio je Vladu da preko GSV-a provodi političko nasilje. "Ova je Vlada zavila u crno sve socijalne kategorije jer je nestalo dijaloga sa socijalnim strukturama u državi", rekao je Kunst, koji je prije angažmana u HDZ-u bio predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Na pitanje o osnovnim odrednicama HDZ-ova gospodarskog programa, Milošević je rekao kako su ključni ciljevi zapošljavanje i obrazovanje, podrška privatnom sektoru, poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima. "Bilo je riječi i o reformi javnog sektora, s posebnim naglaskom na upravljanje javnim poduzećima", rekao je Milošević.

Pročitajte više