Sindikati sutra u Vladi na pregovorima o kolektivnim ugovorima: "Nije sve u regresu i božićnicama"

NA RAZGOVOR u Vladu sutra stižu sindikati javnog sektora - školstva, zdravstva, socijalne skrbi i kulture, na pregovore o Izmjenama i dopunama temeljnog kolektivnog ugovora.

Vladin pregovarač sa sindikatima, potpredsjednik Neven Mimica u intervjuu Media servisu već je najavio oštre rezove. U ovoj godini treba uštedjeti oko 800 milijuna kuna na pravima iz kolektivnih ugovora pa su tako prvi "na odstrelu" regresi i božićnice.

"Ako netko inzistira da se ovi dodaci na plaću trebaju, kao postojeća prava, i dalje održati onda nema nam druge nego razgovarati o tome kako smanjiti ono što zbilja ne mislimo smanjivati. Znači, same iznose plaća i broja zaposlenih", rekao je Mimica.

"Nije sve u regresu, božićnicama i uskrsnicama"

Sindikati su na razgovore spremni, a neki od njih već su ranije najavili kako će, ako treba, svoja prava tražiti i na ulici. Specifična je situacija u zdravstvu gdje se regres već djelomično počeo isplaćivati. Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek je oprezna, tek poručuje kako na sastanak idu otvorenih ruku.

"Kada dobijemo na stol njihov prijedlog tada mi ulazimo u pregovore. Sve drugo bi bile špekulacije. Na temelju argumenata i samo argumenata možemo razgovarati i to očekujemo od pregovarača iz Vlade", rekla je Avberšek.

Javni sektor podršku ima i u najvećim hrvatskim sindikalnim središnjicama. "Ako doista Vlada doista nema mogućnosti za ovu godinu izdvojiti sredstva za neka prava iz sadašnjih kolektivnih ugovora onda treba napraviti dobru analizu i treba vidjeti koja su to dodatna prava. Nije sve u regresu, božićnicama i uskrsnicama", kaže predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Pročitajte više