Sirija poručila Zapadu da je vrijeme kolonizacije gotovo: "Prestanite sanjati, Asad neće odstupiti"

Foto: Guliver Image / Getty Images

REAGIRAJUĆI na najavu da će se 22. siječnja 2014. godine održati dugo odgađana mirovna konferencija pod imenom Geneva 2, sirijska vlada je u priopćenju je napisala kako "zemlje Zapada koje zahtijevaju da predsjednik Bašar al-Asad napusti vlast mogu ili prestati sanjati ili zaboraviti na sudjelovanje na mirovnim pregovorima".

"Vrijeme kolonizacije, u kojima se postavljaju i ruše vlade, je gotovo. Oni se moraju probuditi iz svojih snova. Ako će inzistirati na tim zabludama, nema potrebe da sudjeluju na pregovorima", kazao je izvor iz sirijske vlade za državnu novinsku agenciju SANA.

U priopćenju je naglašeno kako postoji nepremostivi jaz između sukobljenih strana u sukobu koji traje već dvije i pol godine i u kojem je poginulo više od 100 tisuća ljudi. Rad je prouzročio i desetke milijardi dolara štete te je potjerao milijune ljudi iz svojih domova.

Zapovjednik pobunjeničke Slobodne sirijske vojske (FSA), koju podupiru zemlje Zapada,  u utorak je rekao da će njegova skupina zanemariti planiranu mirovnu konferenciju i bez obzira na nju nastaviti borbu za svrgavanje predsjednika Bašara al-Asada. Najavili su i suđenje svima onima koji će prisustvovati razgovorima kojima nije cilj svrgavanje Asada.

Nacionalna koalicija, koja također ima potporu Zapada, ali i minimalan utjecaj na borce na terenu, objavila je kako još treba odlučiti hoće li prisustvovati pregovorima. Nedavno su objavili kako će sudjelovati ako se uspostave humanitarni koridori, no inzistiraju da Asad ne može imati nikakvu ulogu u budućnosti Sirije, prenosi Reuters.
 

Pročitajte više