Sirijski pobunjenici tvrde: Vladine snage gađaju nas kemijskim oružjem s fosforom!

Ilustracija: AFP

SIRIJSKA opozicija i dalje tvrdi kako provladine snage u napadima koriste kemijsko oružje. Do najnovijeg napada, u kojem su dvoje osobe poginule, a 23 su ozlijeđene došlo je jutros u gradu Adri. Kemijsko oružje je na pobunjenike koji okružuju vojnu bazu navodno ispaljeno iz više raketnih bacača.

"Liječnici su naveli kako kemijsko oružje sadrži fosfor koji pogađa živčani sustav i uzrokuje neravnotežu i gubitak svijesti. Dvojica boraca koji su bili vrlo blizu mjestu eksplozije raketa ubrzo su umrli. Ostatak se liječi atropinom", rekao je za Reuters Mohammad al-Doumani, aktivist u obližnjem gradu Douma, kamo su ozlijeđeni prebačeni.

Podsjetimo, proteklog tjedna su glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon te čelnik Organizacije za zabranu upotrebe kemijskog oružja (OPCW) Ahmet Uzumcu zajedno su izrazili zabrinutost zbog navodne upotrebe smrtonosnog kemijskog oružja u sirijskoj pokrajini Aleppo. Tko ga je upotrijebio i dalje je nejasno - pobunjenici kažu da su za smrtonosne napade krive provladine snage, dok sirijska Vlada optužuje pobunjenike.

Sirija nije potpisnica konvencije o zabrani proizvodnje, transfera i upotrebe kemijskog oružja, ali je Ban Ki-moon najavio pomno praćenje situacije i provjere navoda o korištenju kemijskog oružja u sukobima.

Pročitajte više