Sisačka bolnica u rasulu, pacijenti u opasnosti, a liječnici očajni

Foto: Google Street View

OPĆA bolnica u Sisku Dr. Ivo Pedišić nalazi se u potpunom rasulu. Nedavno je zbog liječničke pogreške 55-godišnji pacijent ostao bez dijela želuca koji su mu morali odstraniti, debelog crijeva i mokraćnog mjehura. U sisačkoj bolnici je završio nakon što je u siječnju kamion naletio na njegov kran dok je postavljao reklamne plakate u Kutini. Tijekom te operacije liječnici su u njemu ostavili škare dugačke 25 centimetara.

Isto tako obitelj jednog od pacijenta sisačke bolnice obavijestili su da je pacijent mrtav, a drugog dana su ih zvali i rekli da je ipak živ.

Inspekcija Ministarstva zdravlja 8. svibnja je donijela zaključak da je slučaj "preminulog" pacijenta sisačke bolnice nastao zbog "nesporazuma u komunikaciji", a ravnatelj bolnice Damir Pahić, koji iza sebe ima i kaznenu prijavu radi pogodovanja tvrtki svog sina, ustvrdio je kako je supruga krivo shvatila liječnika. "Nitko nije rekao da joj je suprug umro već da je u jako lošem stanju", izjavio je Pahić.

Ove situacije ne trebaju niti najmanje čuditi s obzirom na situaciju u kojoj liječnici sisačke bolnice rade.

Tako na Odjelu infektologije liječnici rade konstantno jer ih je samo troje. Dok je jedan u jutarnjoj, drugi u popodnevnoj smjeni, treći je u pripravnosti.

Zna se dogoditi da noću liječnik koji je u pripravnosti nekoliko puta mora dolaziti u bolnicu i tako rade neprestano.

Rade samo hitne operacije

Vrlo slična situacija je i na internoj. Dr. Ivana Šmit, predsjednica HUBOL-a za Sisačko-moslavačku županiju i sindikalna povjerenica koja radi na internoj za Index je rekla kako na njenom odjelu mogu obavljati samo hitne operacije jer imaju premalo liječnika u cijeloj bolnici.

"Mi smo u EU, a ne radimo ništa po europskim standardima, posao je manjkav, ne radi se uopće ili se ne radi kako bi trebalo. Liste čekanja su ogromne, naša interna poliklinika je izrazito velika, a nema nas dovoljno. Cijela bolnica je u rasulu, vlada neviđeni kaos", počela je s pričom dr. Šmit.

U isto vrijeme radi na nekoliko mjesta, a posao se kaže, realno obaviti ne može. Ona radi na kardiologiji i ima 30 pacijenata. Istovremeno ih liječi, operira, provodi dijagnostiku i kaže kako je to "živo ludilo".

"Posao se radi na 5 mjesta odjednom, riskiramo profesionalne pogreške, nezadovoljni smo i mi i pacijenti. Vlada osjećaj da nitko ne radi, a mi se trgamo. Problemi su se pogoršali nakon što je uveden smjenski rad i nakon što više ne radimo prekovremeno, nego odradimo 48 sati tjedno. Nekad smo radili i do 60 sati više od dozvoljenog. Ja sam znala odraditi i do 90, a ponekad i 100 sati više. Odradili bi po 24 sati u dežurstvu i još kasnije jednu smjenu koja nije bila plaćena. Liječnici su tako godinama ostajali duže u bolnici da bi se pokrpao posao, kad to više nismo htjeli jer je nehumano, sad su nastali problemi", rekla je dr. Šmit.

Kaže kako se Ministarstvo zdravlja pod hitno treba sjesti za stol s Hrvatskim liječničkim sindikatom i vidjeti gdje su problemi i dogovoriti uvjete rada i način poslovanja, i da im sve odrađeno mora biti plaćeno.

Apsurd je, ističe, da njima sindikat Spomenke Avberšek dogovara uvjete rada. Kaže kako jedna tajnica ili vozač nemaju pojma o poslu liječnika. Objašnjava da bi to bilo kao da sucima sindikat koji zastupa pomoćne radnike određuje način plaćanja njihovog radnog vremena.

"Linić nas prozivao da radom u pripravnosti krademo novac iz proračuna"

"Godinama radimo posao besplatno i proglašavani smo neradnicima od strane sad već bivšeg ministra financija. Linić je u jednom intervjuu izjavio da je plaćanje pripravnosti način krađe novca iz državnog proračuna. Recimo jednog kardiologa koji je u pripravnosti zovu u tri ujutro da dođe obaviti hitnu operaciju, ide se ozračiti, a nakon što je odradi, ima dva sata za odspavati i već mora u jutarnju smjenu. Mislim da mu tih 100 kuna koje dobiva za pripravnost ne znače ništa", zaključila je dr. Šmit.

Da je situacija u sisačkoj bolnici najblaže rečeno katastrofalna potvrdio je i traumatolog dr. Ivan Marijetić.

Kaže kako na traumi službeno ne ukidaju operacije, ali zapravo je istina da se operiraju samo oni najhitniji slučajevi jer je na traumatologiji potrebno sedam kirurga, a sad ih ima tri do četiri, a svaki liječnik mora obavljati posao za dva kirurga.

"Zadnjih par mjeseci imali smo pet do šest dežurstava mjesečno s ukupno 64 dodatno odrađenih sati. Sad odlukom Ministarstva zdravlja i našeg ravnatelja ne smijemo prekovremeno odraditi više od 16 sati, što znači da svaki od nas radi sad 50 sati mjesečno manje, a svi kirurzi ukupno 1000 sati manje. Znači radi se do 30 posto manje pa su i liste čekanja za toliko duže", rekao je dr. Marijetić.

No problem su im i sale, ne mogu imati više operacija jer nema dovoljno anesteziologa u bolnici. Jedan je otišao raditi u Njemačku, jedna anesteziologinja u švedsku, jedan se sad sprema u Austriju, dok im je u Englesku otišao izvrstan radiolog.

Zna se dogoditi da nekad imaju samo jednog anesteziologa za sve kirurške struke. Znači ako imaju hitan carski to moraju odraditi, a kad dođe netko slomljen iz prometne nesreće on tad mora pričekati. Kirurške sale, kaže, često zjape prazne jer nema tko raditi u njima.

Tko će odgovarati za greške liječnika?

Zbog svega toga pitanje je, dodaje, trena kad se može dogoditi nešto s katastrofalnim posljedicama, a tko će, pita se, biti kriv za to.

Sisačka bolnica pokriva šest gradova i autocestu. Prije je cijeli dan netko bio dežuran, a sad se događa da cijelu subotu ili nedjelju u bolnici nema traumatologa.

"Ukazivali smo na taj problem, ali se na žalost ništa konkretno nije dogovorilo. Imamo premalo ljudi koji rade sad manje sati, a posao je ostao isti. Sve češće se događa da od jednog liječnika traže da u isto vrijeme radi na više mjesta. Ja tako moram raditi u traumatološkoj i hitnoj ambulanti, raditi u sali na operacijama i još na Odjelu obilaziti pacijente. Trčimo gore dolje, od podruma do 4. kata pokušavamo sve obaviti, ali to može kratko vrijeme funkcionirati, logično je da dolazi do preumora i ako na pet mjesta radite posao za tri osobe jasno je da dolazi češće do grešaka i to velikih grešaka. Kad se nešto ružno dogodi javnost nema sliku o tome kako mi radimo", rekao je Marijetić.

Tvrdi kako je Masterplan samo mazanje očiju. U hrvatskom zdravstvu kaže nedostaje još 40 posto liječnika, a umjesto da povećaju broj liječnika, oni su kaže, smanjili broj kreveta, dok se istovremeno nije smanjio i broj pacijenata.

"Sisačka kirurgija će sa 108 pasti na 48 kreveta i onda govore da nam je dostupnija zdravstvena zaštita. Mi se spajamo sa Dubravom, a oni već sad imaju svoje dugačke liste čekanja, a gdje će se baviti još i našim pacijentima. Prognoziram kako će se za operaciju kile i žući čekati i do 20 godina. Oni koji će doživjeti operaciju će je obaviti, a oni kojima se stanje pogorša morat će dignuti kredit i otići privatniku poput Nikice Gabrića kojemu ovakav sistem i odgovara. Nama je to neprihvatljivo, tužno i žalosno, a država koja izgubi zdravstvo i školstvo nema budućnost", zaključio je Marijetić.

Pročitajte više