Sisak će dobiti pješačku zonu

Screenshot: StreetView

IZLOŽBOM nagrađenih radova u Sisku je u srijedu okončan urbanistički natječaj uređenja gradske pješačke zone, s obzirom da je Sisak jedan od rijetkih hrvatskih gradova koji nema središnji gradski trg niti pješačku zonu kao mjesto urbanog dnevnog boravka građana.

Kako bi se uredila središnja pješačka zona na području Kranjčevićeve i Ulice braće Radića, Grad Sisak je raspisao javni natječaj na koji je prispjelo 19 urbanističkih radova.

Ocjenjivački je sud najboljim proglasio rad Darke Perinčić i Alessandra Sonnatija iz Zadra, kojima je pripala i nagrada od 31.000 kuna. Drugu nagradu od 18.600 kuna dobili su Irena Paić Majdić i Domionka Maldineo iz Zagreba, a treću od 12.400 kuna Damir Sekulić i Ivan Dorotić iz Zagreba. Pismeno priznanje dobio je zajednički rad Tine Rukavina, Gorana Rukavine, Vlatke Žunec i Ene Tadej iz Zagreba.

Ove godine izrada dokumentacije

Autori prvonagrađenog rada su obrazložili kako su svojim jednostavnim rješenjem uvažili sve povijesne i ambijentalne vrijednosti Siska, te omogućili punu fleksibilnost u korištenju prostora. Pješačku su zonu zamislili kao mjesto gradskih okupljanja i događaja, s mogućnošću polivalentnog korištenja prostora.

Čestitajući nagrađenim urbanistima i arhitektima, sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je napomenula kako su u gradskom proračunu za ovu godinu predviđena sredstva za izradu projektne dokumentacije, pa će projekt sisačke pješačke zone biti nastavljen.

Pročitajte više