Sisak na udaru vodnog vala, sve spremno za evakuaciju!

Foto: Srđan, Vrančić, Mate Piškor / Cropix

VELIKI vodni val stigao je u Sisak. U ponedjeljak u noći zatvorena je državna cesta Sisak- Popovača, a na području srednjeg Posavlja rastu vodostaji Save i Kupe. Cijelu noć dežurale su vatrogasne ekipe. Mještani grade zečje nasipe, zatvorene su prometnice, a vrhunac vodostaja se očekuje u srijedu ujutro.

Ivica Plišić, direktor Hrvatskih voda, na sastanku Županijskog stožera za obranu od poplava izjavio je da je opasnost od poplava na području Zagreba i Karlovca prošla, ali Sisačko-moslavačka županija i dalje je ugrožena.

No, Plišić ipak kaže da situacija nije alarmantna. "Za sada je sve pod kontrolom", tvrdi direktor Hrvatskih voda, ali ipak dodaje kako je situacija vrlo komplicirana zbog izlijevanja čak tri rijeke - Save, Kupe i Odre.

"U ovim trenucima i vodostaj Kupe u Jamničkoj Kiselici je prešao 680 cm tako da smo na granici uspostave izvanrednih mjera obrane od poplava. Cijeli dan rast će vodostaj na području Siska, čak do kasno u noć, pa onda stagnacija, a nakon toga porast vodostaja prema Jasenovcu. Naravno da ni kiša koja sad pada ne olakšava situaciju, ali ljudi su na terenu, ojačavaju se nasipi i unatoč svemu mislim da ćemo uspjeti održati sustav obrane od poplava u punoj funkciji", rekao je Zoran Đuroković iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih Voda Media servisu.

"Idućih pet dana zbog raskvašenosti nasipa na cijelom području budno ćemo provoditi mjere obrane od poplava"

Najgore tek slijedi, a težište problema je na sisačkom i jasenovačkom području. "Idućih pet dana zbog raskvašenosti nasipa na cijelom području budno ćemo provoditi mjere obrane od poplava", dodaje. Kritično je i na području Zagrebačke županije. Vatrogasne ekipe su u pripravnosti, a dežurstva su organizirana i tijekom noći".


Za sad je sve pod kontrolom, kaže zapovjednik Stožera, zamjenik župana, Rudolf Vujević. "U okolici Velike Gorice, Kloštar Ivaniću, Gradecu, imamo problema s klizištima u Samoboru i Svetoj Nedjelji. Nažalost i dalje pada kiša. Jučer se voda povukla, ali ne prijeti nam Sava već pozadinske vode i vode iz šume pa moramo biti pripravni. Stožeri su aktivirani i dalje prate situaciju na terenu", kaže Vujević.

Kakva je situacija bila jučer, možete pogledati i pročitati OVDJE.

Osigurani autobusi za eventualnu evakuaciju, Crveni križ će se pobrinuti za pokrivače, hranu i piće

"Zbog obilnih kiša na području grada Siska na snazi su izvanredne mjere od poplava. Budući se tijekom dana te u noći očekuje dolazak vodenog vala u Sisak, gradonačelnik Dinko Pintarić jutros se hitno sastao s članovima Stožera zaštite i spašavanja: zamjenikom gradonačelnika i načelnikom Stožera Aganom Velićem, te članovima Miroslavom Golubom, zapovjednikom Javne vatrogasne postrojbe Grada Siska, Zlatkom Kišom, voditeljem Odsjeka za održavanje Grada Siska, Miroslavom Mesićem, direktorom Komunalca Sisak i Zdravkom Perkovićem, direktorom Sisačkog vodovoda.

Oni su ga obavijestili kako je na području grada Siska stanje pod kontrolom, a sve su službe na terenu. Operativni tim Stožera zaštite i spašavanja provodi sve potrebne mjere za obranu od poplava stanovništva s ugroženog područja. U koordinaciji s Centrom 112 i Hrvatskim vodama, tijekom dana će na najugroženije lokacije biti poslani kamioni s pijeskom i vrećama, a u suradnji s mjesnim odborima i lokalnim DVD-ima radit će se zečji nasipi. Auto promet Sisak će osigurati autobuse za eventualnu evakuaciju stanovništva, a bit će pripremljen i smještaj u dvorani OŠ 22. lipnja dok će Gradsko društvo Crvenog križa Sisak osigurati pokrivače, hranu i piće", stoji u priopćenju poslanom iz ureda sisačkog gradonačelnika.

Crveni križ pomaže stanovnicima sisačkog područja

"Iz centralnog skladišta je otpremljeno 100 kreveta, 100 pokrivača i 768 litara pitke vode u bocama. Pomoć je namijenjena stanovnicima sela u okolici Siska za njihov smještaj u sisačkoj sportskoj dvorani kamo bi večeras moglo biti evakuirano oko 100 osoba.

Služba za pripremu i djelovanje u katastrofama i izvanrednim situacijama Hrvatskog Crvenog križa kontinuirano prikuplja informacije o stanju obrane od poplava iz društava Crvenog križa koja su na najugroženijem području.


Predstavnici gradskih i županijskih društava Crvenog križa na području županija koje su ugrožene poplavama aktivno surađuju sa stožerima za zaštitu i spašavanje te poduzimaju sve potrebne mjere za moguće aktiviranje ljudi, opreme i materijalnih dobara u svrhu pomoći ugroženim stanovnicima", priopćili su iz Crvenog križa.

''Svi su operativci na cesti"

Zbog obilnih kiša na području grada Siska na snazi su izvanredne mjere od poplava. Budući da se tijekom dana i u noći očekuje dolazak vodenog vala u Sisak, jutros se hitno sastao Stožer zaštite i spašavanja. Zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera Agan Velić izvijestio je kako je na području grada Siska stanje pod kontrolom.

''Najugroženije je Staro Pračno s obzirom na to da očekujemo val rijekom Kupom i Žabno. Zasad imamo u selima iza drugog lijevog odvojka, gdje isto voda raste. Za sada kuće nisu ugrožene, sad ostaje da vidimo koliko bi voda mogla rasti'', rekao je Velić.

O stanju na sisačkom području izvijestio je i gradonačelnik Siska Dinko Pintarić. ''Svi su operativci na cesti. Sva naša javna poduzeća obavljaju svoj posao. Operativni stožer vodi gospodin Velić. Ja sam u stalnom kontaktu s Hrvatskim vodama. Vatrogasne postrojbe su vani, DVD-i su vani. Najava je da će tijekom popodneva odnosno noći, u najneugodnije vrijeme veliki vodeni val Kupe zahvatiti Sisak. Prema tome sve je usmjereno k tome da se taj dio sanira, ali govoriti unaprijed je teško'', rekao je Pintarić.

U Velikoj Gorici se izlili neki kanali, ali bez veće opasnosti od poplava


Tijekom produženog blagdanskog vikenda stanovnici okolnih naselja Velike Gorice imali su problema s izlijevanjem Odre i Save. No, tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana situacija se smirila i kako saznajemo s terena kućama i stanovnicima Čička Poljane, Petrovine i Ribnice ne prijete novi izljevi vode.

To nam je potvrdio i zamjernik gradonačelnika Stjepan Kos. "Kanali su bili puni vode pa je voda, s obzirom na to da više nije imala kud, odlazila u šumu. Odra je bila puna, pa su se u nekim dijelovima ti kanali izlijevali. Nekakvih većih opasnosti nije bilo. Ono malo što je bilo problema, riješila su ih naša dobrovoljna vatrogasna društva i komunalna poduzeća te jednim dijelom Hrvatske", rekao je Kos.

Najveći problem je nastao zbog kanala koji se dugo vremena nisu čistili te se u njima nakupljala voda. U Ribnici su postavljene slavine na hidrante kako bi stanovništvo moglo imati normalnu opskrbu pitkom vodom. Usprkos novim oborinama većih problema neće biti.

"Sad je vodostaj jako pao, ti kanali mogu primiti još puno vode i ako kiša nastavi ovako padati, mislim da neće biti nekakvih problema. Moguć je neki izljev vode u dvorište ili slično", istaknuo je dogradonačelnik Velike Gorice.

Iako su tijekom dana Sisak i okolica bili na udaru plimnog vala, a još je jučer u noći zatvorena i državna cesta Sisak-Popovača, takvo stanje nije u okolici Velike Gorice.

"Za sada se ta stvari građani ne trebaju brinuti jer nema takvih najava iz Hrvatskih voda. Na našem području nema nikakvih većih problema, zapravo možemo reći da nema uopće problema. Prema situaciji ćemo mi reagirati te obavijestiti građane naselja koja bi mogla biti ugrožena", rekao je Kos te tako smirio građana okolnih naselja.

Najveći problem u Sisačko-moslavačkoj županiji predstavljaju oborinske vode

Sisačko-moslavačka županija je u suradnji s Hrvatskim vodama, područnom službom Državne uprave za zaštitu i spašavanje Sisak te vatrogascima poduzela sve potrebne mjere kako bi se spriječila izvanredna situacija na području Županije, a u narednih 24 sata očekuju se najveći vodostaji rijeke Save i Kupe.

Situacija za sada, kaže zamjenik županice Andrija Rudić, nije alarmantna te im veći problem stvaraju oborinske vode. "Problematična situacija je u smislu dugotrajnih oborina i dugotrajnih neoticanja zaobilaznih, takozvanih oborinskih voda koje se nakupljaju već duže vrijeme. Više od mjeseca nema oticanja tih voda i one sada predstavljaju veći problem nego što su glavni vodotokovi kroz Sisačko-moslavačku županiju", rekao je Rudić.

Na izvanrednoj županijskoj sjednici, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, također je rekao da je sve pod kontrolom te da su spremni za nadolazeće vodene valove.

"Za očekivati da neće u isto vrijeme biti vodni val i sa Save i s Kupe. Vodni val na Savi je na 50-ak kilometara od Siska, a vodni val na Kupi je na 100-ak kilometara. Mi očekujemo redovno stanje na obrani od poplava u samom gradu Sisku. Ono što nas više opterećuje je situacija nizvodno od Siska, pogotovo Jasenovac, a tamo imamo i rijeku Unu", kaže Plišić koji je dodao da prema stanju na terenu nema opasnosti od popuštanja nasipa na području Županije.

Pročitajte više