Skandal na otvaranju prijava u splitskoj Lučkoj upravi: Kandidatu za ravnatelja nestalo uvjerenje?!

U ČETVRTAK se trebao odabrati novi šef Lučke uprave u Splitu. Čuli smo taj dan s Damirom Krstinićem, članom Upravnog vijeća i Povjerenstva za prijave. "Odluka je odgođena za tjedan dana iz tehničkih razloga. Treba se pribaviti još neka dokumentacija", bio je kratak Krstinić, inače, potpredsjednik splitsko-dalmatinskog SDP-a. Nešto detaljnije nije htio kazati pa čak ni tko se sve prijavio na natječaj. 

Ne valja ni radna knjižica

Premda je Krstinić uvjeravao da se ništa posebno nije dogodilo, ispostavilo se da ipak nije bilo tako. Naime, Anti Vukoviću, jednom od kandidata za novog ravnatelja, usred "predizbornog postupka", nestalo je uvjerenje FESB-a o stečenoj spremi diplomiranog inženjera elektrotehnike. Kako je to bilo moguće, Vukoviću nije najjasnije, pošto je njegova kuverta sadržavala sve potrebne dokumente pa tako i uvjerenje o stručnoj spremi. Kuvertu su pregledala i dvojica njegovih kolega, a da je uvjerenje na mjestu navodno je vidio i Krstinić.

Kada se ispostavilo da je uvjerenje nestalo, došlo je do novog problema. Naime, šefica pravne službe Lučke uprave smatrala je da Vukovićev ovjereni preslik radne knjižice, u kojoj je također navedena sprema, ne može služiti kao dokaz.

Član Povjerenstva: "Ne mogu tvrditi da sam vidio, a ni da nisam vidio uvjerenje"

Pitali smo danas Krstinića o ovome.

"Ma ne. Mislim da bi bilo pretjerano tvrditi da je netko sklonio to uvjerenje sa strane. Odluka je odgođena za tjedan dana jer smo trebali dobiti mišljenje može li jedan dokument poslužiti za dvije potvrde", kazao nam je Krstinić. Potvrdio nam je na koncu da se može prihvatiti i uvjerenje iz radne knjižice, što znači da šefica pravne službe Lučke uprave nije bila u pravu kada je tvrdila drugačije. 

Pitali smo Krstinića je li vidio uvjerenje.

"Ne znam. Ne mogu tvrditi ni da jesam, ni da nisam", kazao nam je.

Navodno je fotelja ravnatelja rezervirana za SDP-ovca Vicka Vrgoča. Krstinić o tome na takav način uopće ne želi razmišljati. "Pa da je bila rezervirana, valjda bi ga onda odmah izabrali", okrenuo je pilu naopako.

Skandal prijavljen Uskoku

U svakom slučaju, ovim skandalom trebali bi se pozabaviti resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić, ali i Uskok, kojem je prijavljen nestanak uvjerenja iz natječajne dokumentacije, čime je onemogućeno Anti Vukoviću da se zajedno sa ostalim kandidatima koji ispunjavaju uvjete ravnopravno natječe. 

Kako Index doznaje, za mjesto ravnatelja Lučke uprave natječu se još i aktualni ravnatelj Joško Berket Bakota i njegova pomoćnica Miranda Šaban.

Pročitajte više