Škotska daje pravo glasa starijima od 16 godina

Foto: FAH

PROŠLE godine na referendumu o odvajanju Škotske 16-godišnjaci i 17-godišnjaci su po prvi puta mogli sudjelovati na takvom glasovanju. Potaknuti izlaznošću te populacije na referendum, škotska je vlada odlučila sniziti dobnu granicu za glasovanje i dati pravo glasa 16-godišnjim i 17-godišnjim građanima, piše Economist.

Rijetke su zemlje koje daju pravo glasa mlađima od 18

Mali je broj zemalja koje dopuštaju glasovanje tako mladim osobama. Jedina zemlja koja je tinejdžerima dala pravo glasa na nacionalnim izborima je Austrija 2007. godine te se tak pridružila tek šačici država svijeta, većinom onih na području Latinske Amerike.

Ostale zemlje smatraju kako su stanovnici te dobi ipak premladi da bi im se povjerilo glasovanje o ljudima koji bi ih trebali predstavljati i krojiti zakone koji vrijede za sve. Također su mišljenja kako mlade takve stvari u tim godinama ne zanimaju previše te da na izbore ne bi ni izašli, pa i da imaju pravo glasa.

Izlaznost mladih na prošlogodišnji referendum bila je prilično visoka

Na prošlogodišnjem referendumu u Škotskoj izlaznost 16-godišnjaka i 17-godišnjaka iznosila je 75 posto, što nije puno manje od 85 posto odraslih s pravom glasa koji su zaokružili opciju na listiću. Izlaznost kod mladih od 18 do 24 godina starosti bila je tada 54 posto.

Studija provedena na Oxfordu pokazala je kako rano iskustvo glasovanja može stvoriti dugotrajnu naviku, stoga davanje prava glasa 16-godišnjacima kod istih može pojačati participaciju u odraslijoj dobi.

Pročitajte više