Škotski referendum nadahnuće Amerikancima: Četvrtina ih želi odcjepljenje od federacije

Foto: FAH

SKORO četvrtina Amerikanaca, 24 posto anketiranih, želi da se njihove države odcijepe od Sjedinjenih Američkih Država, pokazala je Reuters/Ipsos anketa.

I demokrati i republikanci podržavaju ideju "kidanja" veza s federalnom vladom, ali veća sklonost secesiji prisutna je među republikancima.

Daniel Miller, predsjednik Nacionalističkog pokreta Texasa, rekao je za RT kako su stanovnici Texasa nezadovoljni politikom Washingtona, koja sustavno zaobilazi neka od pitanja koja su najvažnija za Texas.

"Jedna od važnijih tema ovdje u Texasu je imigracija, zajedno s nadzorom granica. U zadnjih osam godina, ankete pokazuju kako pitanje imigracije najviše brine stanovnike naše države, ali federalna vlada odbija napraviti išta značajno po tom pitanju", rekao je Miller za RT.

Roy Gustafson, stanovnik Južne Karoline koji živi od invalidnine, slaže se s četvrtinom Amerikanaca koji teže odvajanju.

"Više uopće nije važno koja politička stranka je na vlasti, ništa se ne mijenja. Bilo bi bolje za državu kad bi sama sve držala u svojim rukama", rekao je Gustafson za Reuters.

Američka je javnost reagirala veoma pozitivno na referendum u Škotskoj, koji je izazvao i mnogo medijske pažnje u SAD-u.

"Ono što je bitno je da su Škoti dobili mogućnost da se izjasne o vlastitoj budućnosti", kaže Miller.

Ipak, stručnjaci kažu kako bi secesija država u kojima se javljaju pokreti koji teže odcjepljenju bila zakonski nemoguća.

Pročitajte više