Škrlec: Čačić je vikao da moram izvršavati njegove naredbe; Zmajlović: Škrlec je napustio brod



DAVOR ŠKRLEC, samo koji tjedan nakon što je otišla Mirela Holy s mjesta ministrice, podnio je ostavku. U svom zahtjevu za razrješenje nije točno napisao zbog čega odlazi, no u intervjuu za Globus otkrio je dio.

Ustvrdio je kako je otišao zbog Radimira Čačića.

"Tražio je od mene da za zamjenika Fonda za zaštitu okoliša postavim istaknutog člana HNS-a. Kad sam odbio, zavikao je: 'Znaš li ti tko sam ja? Ja sam prvi potpredsjednik Vlade i tvoje nije da misliš, nego da izvršavaš moje naredbe!'", prepričao je Škrlec navodni Čačićev zahtjev.

Škrlec, koji je bio i predsjednik Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, tvrdi kako su pritisci Čačića prvo išli preko njegovih suradnika, a nakon što je odbio njihove naredbe, kontaktirao ga je i Radimir Čačić osobno.

"Rekao mi je da promijenimo Statut i stavimo Josipa Jambrača za zamjenika direktora Fonda. Kad sam odgovorio da to ne želim, počeo je vikati", ustvrdio je Škrlec u razgovoru za Globus.

Novi ministar na Čačićevoj strani

Mihael Zmajlović, novi ministar zaštite okoliša je, očekivano, zauzeo Čačićevu stranu. "Škrlec je napustio brod kad je bilo najteže", kazao je Zmajlović novinarima kada su ga upitali da prokomentira izjave bivšeg zamjenika Mirele Holy.

"Ako SDP ne zaustavi Čačića, zaustavit će ga građani"


Nakon Škrlecovog priznanja, oglasila se Zelena stranka. Poručuju da su apsolutno nezadovoljni načinom na koji se Kukuriku koalicija odnosi prema resoru zaštite okoliša. "Dosta nam je da prvi potpredsjednik Radimir Čačić vedri i oblači, te nameće svoju volju kao jedini relevantni faktor po pitanju energetike i zaštite okoliša".

Aljoša Babić, predsjednik Zelene stranke, u priopćenju poslanom medijima tvrdi da je očito kako se Čačiću nitko u Vladi ne može suprotstaviti. "On provodi svoju volju bez obzira na stavove stručnjaka, javnog mnijenja i ostalih članova vlade", kaže Babić.

Kao najvećeg krivca za postojeću situaciju, Zelena stranka vidi SDP. "Usta su im bila puna zaštite okoliša dok su bili u opoziciji, a sada ne čini apsolutno ništa i daje podršku svim Čačićevim potezima. Svoju nesposobnost ova vlada kompenzira ekološki upitnim projektima, čak i onima protiv kojih je dužno bila dok je bila u opoziciji", poručuje Zelena stranka.

Od novog ministra zaštite okoliša Zelena stranka očekuje da se oglasi, te zaštiti struku i svoje suradnike. "Ako Čačića neće zaustaviti njegovi koalicijski partneri, onda ćemo to učiniti mi, svi razumni građani ove države koji ne žele upropaštavanje prirodnih resursa", zaključuje se u priopćenju.

Pročitajte više