Skupo plaćene slobode: Pripuzovih milijun eura nije ni za Top 5 najvećih hrvatskih jamčevina

Foto: Hina, Montaža: Index

PETAR PRIPUZ, koji je ponudio milijun eura za privilegij obrane sa slobode prema istraživanju Indexa,  nije ušao ni u najvećih pet uplaćenih jamčevina u povijesti hrvatskog pravosuđa. Podsjetimo, jamčevina je obično novčani iznos ili dozvola da se država upiše na nekretnine u zamjenu za puštanje nekoga tko je uhićen. Jamstvo je tu kao garant da će se optuženi pojaviti na suđenju, odnosno da do kraja kaznenog postupka neće pobjeći. Okrivljenik jamči i da se neće kriti i da bez odobrenja neće napustiti svoje boravište.

Sitniš u odnosu na srpskih 12 milijuna eura jamčevine za Miškovića

U prvih pet je Ivo Sanader s 12,5 milijuna kuna, slijedi ga varaždinski poduzetnik Davor Patafta s 12 milijuna kuna, otac i sin Hrvoje i Eduard Brumen s 21,3 milijuna kuna te Silvio Černe s više od 7 milijuna kuna koliko je vrijedila njegova vila.

Sve je to sitniš u odnosu na jamčevinu koju je morao platiti srpski poduzetnik Miroslav Mišković. Naime, on je sudu u Srbiji platio jamčevinu od čak 12 milijuna eura.

IVO SANADER: Prijatelji založili kuće 

Apsolutni rekorder što se tiče jamčevine je Ivo Sanader kada je sud prihvatio 12,5 milijuna kuna u zamjenu za slobodu. Jamčevinu su skupljali njegovi prijatelji Luka Bebić, Jerko Rošin, Mario Zubović i supruga Mirjana. Založene su i nekretnine pa je tako Bebić dozvolio državi da se uknjiži na njegovu kuću u Komarni, Zubović na svoj svoj stan u Zagrebu, Rošinov stan u Splitu, a Mirjana Sanader založno pravo na neblokirani dio, odnosno trećinu kuće u Kozarčevoj ulici u Zagrebu. Dvije osobe među kojima i je bio i bivši nogometaš Tomo Šokota skupile su 300 tisuća eura u gotovini.


DAVOR PATAFTA: Deset milijuna u mjenicama, a dva u gotovini

Tajkun Davor Patafta sa svojih 12 milijuna kuna uplaćene jamčevine 2011. godine sve do dolaska Sanadera bio je apsolutni rekorder. Pataftini odvjetnici ponudili su deset milijuna kuna u mjenicama te još dva milijuna kuna u gotovini. Teretilo ga se da je zajedno s gradonačelnikom Varaždina Ivanom Čehokom oštetio grad Varaždin za 29 milijuna kuna

OBITELJ BRUMEN: Sin 11,3 milijuna kuna, a otac 10 milijuna kuna

Poduzetnik Hrvoje Brumen branio se sa slobode uplativši iznos od čak  11,3 milijuna kuna. Njegov otac osumnjičen u istom slučaju morao je platiti jamčevinu od 10 milijuna kuna. Zajedno je obitelj Brumen uplatila iznos od 21,3 milijuna kuna. Jamčevina je predana u nekretninama. Obitelj Brumen DORH je teretio za aferu Stanoing vezan za prijevare oko prodaje stanova.

SILVIO ČERNE: Založio skupocjenu vilu 

Černe je ponudio više od sedam milijuna kuna 2005. godine kako bi se branio sa slobode u slučaju kada je ubio jednog a ranio drugog razbojnika. Jamčevina nije bila u novcu nego u vidu hipoteke na vrijednu vilu.

PETAR PRIPUZ: Nudi milijun eura


Pripuz jedan od uhićenih u akciji Agram, ponudio je 7 milijuna i 750 tisuća kuna jamčevine, sudac je prihvatio, i nakon pravomoćnosti rješenja i kada novac sjedne na račun, ide na slobodu.

IVAN RIMAC:  Platio 5,27 milijuna kuna

Poduzetnik Ivan Rimac koji je s umirovljenim generalom Mladenom Kruljcem i još četvoricom bio osumnjičen za mešetarenje zemljištem na području Općine Sibinj pušten je iz osječkog istražnog pritvora za 5,27 milijuna kuna jamčevine. Šteta se procjenjuje na 16,5 milijuna kuna.

MIROSLAV BUNIĆ: Ponudio mjenice tvrtke 

Miroslav Bunić čelnik tvrtke Zagorje Tehnobeton pušten je da se brani sa slobode uz jamčevinu od četiri milijuna kuna. Jamčevinu u mjenicama za Bunića dalo je Zagorje - Tehnobeton. Uhićen je zajedno s gradonačelnikom Varaždina Ivanom Čehokom i njegovim zamjenikom Zlatkom Horvatom.  

TOMISLAV STRIKOMAN: Za bombaša 4 milijuna kuna

Jedan od Vodičana koji je bio osumnjičen za aktiviranje eksplozivne naprave na Trgu bana Jelačića u Zagrebu platio je Za izlazak na slobodu sa 50.000 eura te zalogom na kuću u Vodicama, čija je vrijednost procijenjena na 3,5 milijuna kuna. Ukupno 4 milijuna kuna.


ELVIS MUŽANOVIĆ: Narko slučaj među korupcionašima

U zamjenu za slobodu Elvis Mužanović jamčio je nekretninama  vrijednim 3,8 milijuna kuna. Uhićen pod sumnjom da je član tajne skupine uhvaćene u Boca Chici sa 175 kilograma čistog kokaina namijenjenih narko-tržištu u Europi.

IVAN ČEHOK: Zemljište, kuća i gotovina

Bivši gradonačelnik Varaždina platio je 2,6 milijuna kuna . Sud je prihvatio njegovu jamčevinu koja se sastojala od hipoteke na obiteljsku kuću u Varaždinu i na zemljište na kojem je obiteljska kuća njegove majke te 110 tisuća kuna u gotovini.

NARCISA HULJEV: Mjenicama do 2,6 milijuna kuna

Platila je 2,6 milijuna kuna u mjenicama u zamjenu za obranu sa slobode. Teretilo ju se zajedno s Pataftom i Čehokom da je oštetila grad Varaždin za 29 milijuna kuna.

SVJETLAN STANIĆ: Platio slobodu s više od dva milijuna kuna

Svjetlan Stanić iz afere "mali maestro", platio je 2008. godine slobodu s više od dva milijuna kuna. Stanić je oslobođen svih optužbi.
 

Pročitajte više