Slabljenje eura i cijena nafte spas za europske kompanije

Ilustracija: scx.hu

NEDAVNI oštar pad eura i cijena na robnim tržištima dat će vjetar u leđa europskim kompanijama, i podići zarade koje su u padu već dulje vrijeme.

Svakog mjeseca od početka 2011. analitičari su smanjivali procjene dobiti kompanija u većem broju nego što su ih povećavali, a taj se trend početkom ove godine intenzivirao zbog rasta tečaja eura, koji je pogodio izvoznike, naveo je u svojoj analizi Nick Nelson iz švicarske banke UBS, a prenosi Reuters.

No, u posljednjih pet mjeseci euro je oslabio za 10%, te je došlo do pada cijena roba poput sirove nafte, što će povećati zarade kompanija.

Ovaj utjecaj još neće biti vidljiv u rezultatima poslovanja za treći kvartal, no analitičari su prestali smanjivati svoje prognoze zarada za buduća razdoblja.

"Postoji vrlo velika korelacija između tečaja eura i trenda procjena dobiti ", kaže Joerg De Vries Hippen, analitičar u Allianz Global Investorsu.

"U razdoblju od 2012. godine do početka 2014. euro je jačao, dok su istovremeno procjene dobiti kompanija snižavane. Sada je došlo do obrnute situacije", smatra De Vries Hippen

Kao primjer navodi se Airbus za kojeg 10% slabiji euro u odnosu na dolar podiže operativnu dobit za milijardu eura.
 

Pročitajte više