Slijedi li oporavak građevinarstva: U svibnju godišnji rast građevinskih dozvola za zgrade od 50,1%

Ilustracija: scx.hu 

PREMA posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, u svibnju su izdana odobrenja za građenje nastavila sedmomjesečni pozitivni niz godišnjih stopa rasta.

U svibnju je izdano 552 odobrenja što na godišnjoj razini predstavlja rast od 26% dok je na mjesečnoj razini rast iznosio 5%. Rast broja izdanih odobrenja na godišnjoj razini posljedica je isključivo rasta broja odobrenja za izgradnju zgrada koja su zabilježila rast od 50,1%, a u ukupnom broju izdanih odobrenja čine udio preko 92%. S druge strane broj izdanih odobrenja za gradnju ostalih građevina nastavlja s godišnjim stopama pada pa je u svibnju njihov broj bio za 58,2% niži u odnosu na isti mjesec prošle godine, navodi se u analizi RBA.
 
U prvih pet mjeseci porast od 10,1% u odnosu na prošlu godinu
 
Promatrano kumulativno u prvih pet mjeseci ove godine broj izdanih odobrenja za građenje viši je za 10,1% u odnosu na isti period 2013. Godišnji rast broja izdanih odobrenja u prvih pet mjeseci posljedica je rasta broja izdanih odobrenja za građenje zgrada koje bilježe rast od 18,9% uz rast ukupne površine zgrada za koje su odobrenja izdana (+20,3%) te rast predviđene vrijednosti radova (+18,5%) dok broj izdanih odobrenja za gradnju ostalih građevina bilježi razmjerno snažan godišnji pad od 13,7% dok predviđena vrijednost radova bilježi pad 4,3%.
 
Niska baza dodatno pridonijela rastu
 
S obzirom na razmjerno snažan pad posljednjih godina, niska baza je dodatno pridonijela rastu na godišnjoj razini. Tako je u prvih pet mjeseci prošle godine broj izdanih odobrenja za građenje bio niži za 30,2% u odnosu na isti period 2012. pa je izgledno da je broj izdanih odobrenja za građenje dosegao najnižu razinu.
 
"Unatoč još jednoj teškoj godini za građevinski sektor, početak ove godine donio je ipak pozitivne godišnje stope rasta broja izdanih odobrenja za građenje tako da bi intenzitet negativnih kretanja obujma građevinskih radova mogao u ovoj godini biti nešto blaži u odnosu na prethodne godine, iako je u prva četiri mjeseca broj odrađenih sati radnika na gradilištima bio niži za 7,9% u odnosu na isti period lani. S druge strane, oporavak građevinskog sektora i dalje je ograničen izostankom oporavka stambenog tržišta te nedovoljnom razinom investicija", smatraju analitičari RBA.
 
 

Pročitajte više