Sloković: Presuda Sanaderu obrazložena je čudno i nemušto

Foto: Damjan Tadić/Cropix

NAKON što je Državno odvjetništvo izvijestilo kako je donesen nalog o nastavku istrage protiv osumnjičenika Zsolta Tamasa Hernadija te najavilo mogućnost europskog uhidbenog naloga, odvjetnica bivšeg premijera Ive Sanadera Jadranka Sloković za Media servis podsjetila kako je protiv Hernadija mađarsko državno odvjetništvo odbacilo kaznenu prijavu za davanje mita za predaju upravljačkih prava Ine MOL-u.

"I njihov je stav da se ne može pokrenuti drugi postupak protiv Zsolta Hernadija ako su oni došli do zaključka u svom postupku da nema osnova sumnje da bi Zsolt Hernadi počinio kazneno djelo za koje se tereti istragom koja je pokrenuta od strane Uskoka", istaknula je Sloković.

Naravno da takva jedna pozicija mađarske države može itekako imati utjecaj na stavove Državnog odvjetništva u Hrvatskoj, s obzirom na to da ne postoji izražena volja da se provede jedinstveni postupak. Osvrnula se Sloković i na mogućnost izdavanja europskog uhidbenog naloga.

"Hernadi prije svega mora biti obaviješten i mora primiti nalog o provođenju istrage i biti upoznat i neposredno preuzeti sva rješenja koja su vezano s tim donesena od strane Uskoka. To do sada nije učinjeno, vidjet ćemo što će se događati u daljnjem tijeku postupka", naglasila je Sloković.

"Sud je premašio rok za iznošenje obrazloženja sedam puta"

Sve to utječe i na Sanaderovu poziciju, kaže Sloković i ističe kako je od izricanja presude do obrazloženja prošlo sedam i pol mjeseci.

"Što je naravno rok koji je u svakom slučaju i predugačak i u suprotnosti s odredbama ZKP-a gdje se navodi da će presuda u slučaju da je okrivljeni u pritvoru biti napisana u roku od mjesec dana. Dakle, taj rok je sedam puta premašen i za to vrijeme je Ivo Sanader u pritvoru u Zagrebu, i to temeljem upravo te presude. Smatramo da je to još jedna od stvari gdje su njegova prava povrijeđena, s obzirom na to da se sud ne pridržava rokova koji su navedeni u Zakonu o kaznenom postupku", kazala je Sloković.

Obrazloženja presude su nemušta: s jedne se strane tvrdi da je Sanader odluke donosio sam, a s druge da su donesene kolektivno, a kako bi se opravdalo to da nisu svi članovi Vlade napravili kazneno djelo, onda se išlo na to da je iskorišten Sanaderov autoritet i pasivnost članova Vlade, komentirala je Sloković.

"Radi se o ovako, prilično čudnom objašnjenju i neke ključne činjenice po mom mišljenju nisu objašnjene u toj presudi. Bez obzira na to što se formalno radi o vrlo dugoj presudi - gotovo 200 strana obrazloženja. Smatram da u njoj nisu obrazložene sve ključne činjenice, a one koje su obrazložene, obrazložene su na način koji ćemo mi, u svakom slučaju, pobijati tijekom žalbe", zaključila je Sloković.

Odvjetnički tim sada ima 15 dana za žalbu Vrhovnom sudu, a Sanaderova odvjetnica poručuje kako će je dovršiti idućeg tjedna.

Pročitajte više