Slovenija će voditi restriktivnu fiskalnu politiku: Osobito problematična područja javnih financija i tržišta rada

Foto: Hina

NOVA slovenska vlada vodit će restriktivnu fiskalnu politiku, te nastojati povećati konkurentnost gospodarstva, najavio je u ponedjeljak Dušan Mramor, kandidat za ministra financija u novoj vladi premijera Mire Cerara.

Mramor, profesor na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani, koji je ministarstvo financija vodio već u vladi Antona Ropa prije 12 godina, rekao je da je negativni rast u Sloveniji iz prijašnjih godina među ostalim bio uzrokovan makroekonomskom neravnotežom, da financijsku stabilnost i ravnotežu ponovno treba uspostaviti, te da su osobito problematična područja javne financije, financijsko tržište i tržište rada.

Postoji mogućnost za izlazak iz krize

"Naša ekonomija je puna slabosti, ali imamo mogućnost za izlazak iz krize", kazao je Mramor, predstavljajući se pred članovima parlamentarnog odbora za financije, dodavši da se nada postupnom smanjivanju nezaposlenosti i ponovnom rastu BDP-a.

Nova će vlada Mire Cerara po njegovim riječima voditi restriktivnu fiskalnu politiku i program izlaska iz makroekonomske neravnoteže.

Zbog "ozbiljnosti" financijske situacije u kojoj se država nalazi, upozorio je Mramor, proračunski deficit s ovogodišnjih 4,2 posto BDP-a u idućoj je potrebno smanjiti na manje od 3 posto.

Fiskalna politika morat će biti restriktivna

"Prilike su složene i ozbiljne i nema prostora za politička prepucavanja i blokade. Fiskalna politika morat će biti restriktivna, a nakon smanjivanja deficita na ispod 3 posto BDP-a morat ćemo početi i sa smanjivanjem zaduženosti na manje od 60 posto", kazao je Mramor, podsjetivši da je javni dug zadnjih godina enormno rastao i sada je iznad 80 posto BDP-a.


Moramo početi smanjivati naše javne izdatke umjesto da ih povećavamo, te uvesti stimulativnu fiskalnu politiku, rekao je Mramor.

On se predstavio i članovima odbora za kontrolu proračuna, a odbio je u sadašnjem trenutku komentirati nagađanja da će biti potreban rebalans ovogodišnjeg proračuna.

Ministarski kandidati dobili potporu nadležnih odbora

Pred nadležnim odborima slovenskog parlamenta u ponedjeljak se predstavilo 6 ministarskih kandidata. Svi su dobili većinsku potporu članova nadležnih odbora. Predstavljanje preostalih ministarskih kandidata u odborima nastavit će se u utorak i srijedu.

O ministarskoj listi, odnosno cijeloj vladi premijera Mire Cerara parlament će glasovati u četvrtak.

Za njen izbor potrebna je natpolovična većina od 46 zastupnika, a s potvrdom vlade ne očekuju se teškoće jer Cerarova trostranačka vladajuća koalicija u parlamentu ima 52 zastupnika.

Prije samog glasovanja u parlamentu u četvrtak će o programu svoje vlade konkretnije govoriti i novi premijer, a očekuje se da će vlada odmah nakon prisege održati i svoju prvu sjednicu.

Pročitajte više