Slovenska Udružena ljevica: Pobjeda Syrize je povijesni događaj

Foto: FAH

SLOVENSKA Udružena ljevica (ZL), oporbena parlamentarna stranka sa šest zastupnika, čestitala je u ponedjeljak na pobjedi stranci Syriza na parlamentarnim izborima u Grčkoj, poručivši da je riječ o "povijesnom" događaju.

"Najprije Grčka, a onda cijela Europa. Pridružujemo se čestitkama u povijesnoj pobjedi koja je od velike važnosti za sve antikapitalističke stranke i progresivne društvene pokrete koje mijenjaju staru kapitalističku Europu i grade društvo demokratskog socijalizma", navela je u priopćenju Udružena ljevica (ZL). Ta je slovenska stranka osnovana početkom ožujka prošle godine, a kao i Syriza uključuje različite lijeve, radničke i ekološke pokrete te se protivi mjerama štednje, rezanju u javnom sektoru i prodaji državnih poduzeća, a zauzima se za otpis dugova siromašnih građana.

Lani je na njezinu osnivačkom kongresu počasni gost bio osnivač Syrize i novi predsjednik grčke vlade Aleksis Tsipras. Tada je bio pozdravljen aplauzom kad je rekao da samo ujedinjena ljevica može spasiti Europu od neoliberalnih "lobija" koji zagovaraju "štednju, nezaposlenost i siromaštvo".

Mesec: Početak kraja neoliberalne Europske unije

Predsjednik kluba zastupnika Udružene ljevice u slovenskom parlamentu Luka Mesec potporu Syrizi i Tsiprasu tumači očekivanjem da bi pobjeda radikalne ljevice u Grčkoj mogla biti "početak kraja neoliberalne Europske unije i diktature koju provodi trojka".

Predsjednik slovenske vlade Miro Cerar i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavili su u ponedjeljak da će Grčka i s novom vladom morati ispunjavati preuzeta obećanja i da bi suprotno ponašanje moglo izazvati opasan "domino efekt".

Bivši predsjednik slovenske vlade Janez Janša rekao je u ponedjeljak da rezultat izbora u Grčkoj ne ugrožava zajedničku europsku valutu euro i da će nova grčka vlada pod vodstvom Syrize morati poštovati obveze Grčke i pravila u Europskoj uniji i eurozoni, unatoč svojoj predizbornoj retorici. On je ocijenio da se izborni rezultat u Grčkoj neće u prevelikoj mjeri osjetiti na stanje u EU-u i eurozoni.


Ne bude li poštovala preuzete obveze o vraćanju duga i stabilizaciji fiskalne politike, nova bi grčka vlada mogla biti izolirana do te mjere da neće imati financijskih sredstava za održavanje vladinog aparata, a iluzorna su i obećanja Syrize da se Grci mogu u malo vremena vratiti na prijašnji standard i potrošnju i da će pregovarati o otpisivanju dijela duga s kreditorima i EU-om, smatra Janša.

Janša: Syriza tek kratkotrajan problem

Prema njegovim riječima, Grčka situacija s vladom Syrize za Europsku uniju može biti samo kratkotrajan problem koji će u konačnici dovesti do "otrježnjenja" u državama koje troše iznad stvarnih mogućnosti.

Janša je rekao da mu je draže da se "eksperiment" s dolaskom radikalne ljevice na vlast dogodio u Grčkoj nego da se to dogodilo u Sloveniji, gdje postoje slične političke tendencije, pa i stranka slična Syrizi.

"U najgorem slučaju razvoj situacije u Grčkoj mogao bi izazvati njezin izlazak iz eurozone, ali euro kao zajednička europska valuta nije ugrožen", iznio je Janša svoje viđenje političkog zaokreta u Grčkoj, koja je kao i Slovenija članica EU-a i eurozone.

Pročitajte više