Slovenski liječnik osumnjičen za eutanaziju, sumnja se da je ubio najmanje 4 pacijenta

Foto: Shutterstock

ISTRAGA protiv slovenskog liječnika koji je početkom tjedna suspendiran s posla zbog sumnje da je izvršio nezakonitu eutanaziju pacijenta proširuje se jer postoje indicije da mu to nije bio prvi takav slučaj.

Slovenska televizija objavila je da se sumnja kako je on sudjelovao u ubojstvu iz milosrđa još najmanje triju bolesnika, te da je u jednom slučaju to učinio čak bez pristanka obitelji pacijenta, što je navodno jednom prilikom priznao u razgovoru s kolegama na poslu.

Poštovao želju rodbine

Liječnik ljubljanskog Sveučilišnog kliničkog centra (UKC), osumnjičen da je nedavno 83-godišnjem pacijentu u terminalnoj fazi bolesti dao mješavinu kalija i morfija i tako mu, na želju njegove rodbine, skratio život.

Prijavljen je policiji zbog nezakonite pomoći pri smrti jer eutanazija predstavlja kazneno djelo, a privremeno je i udaljen s posla dok se u bolnici ne završi interna istraga.

Izvješće stručnog medicinskog povjerenstva koje pregledava dokumentaciju o spomenutom slučaju bit će sastavljeno u roku nekoliko dana, objavili su mediji.

U slučaju da se sumnje protiv njega potvrde, liječnik čije ime nije objavljeno bio bi otpušten, a mogao bi ostati i bez liječničke licence, što znači da bi mu bilo zabranjeno bavljenje liječničkim zanimanjem.

Doktor Sergej Hojka, strukovni direktor u UKC-u, najvećoj i najuglednijoj slovenskoj medicinskoj ustanovi, kazao je za televizijsku postaju POP-TV da se protiv spomenutog liječnika vodi postupak samo u vezi jednog prijavljenog slučaja, te da sa sumnjama da je slučajeva eutanazije bilo više nije službeno upoznat, iako je za to čuo.

Policija ne potvrđuje nove slučajeve


Policija zasad ne želi potvrditi da je istraga o slučajevima eutanazije u UKC-u proširena.

Glasnogovornik policije Vinko Stojnšek rekao je da se istraga nastavlja i da je uobičajeno da se nakon prijava koje se podnose po službenoj dužnosti ispitaju i druge sumnje u moguća kaznena djela.

Prva kaznena prijava za nedopuštenu eutanaziju u Sloveniji već izaziva polemike i javnu raspravu oko eventualnih promjena u gledanju na to pitanje.

Oni koji smatraju da bi eutanaziju na želju pacijenata koji umiru u velikim mukama trebalo dopustiti navode kako bi pravilo trebalo biti da svi ljudi imaju pravo umrijeti "na dostojanstven način".

Budući da je danas i terminalne pacijente koji jako trpe moguće dugo održavati u životu, dostojanstvena smrt je u jednom pogledu već postala "luksuz", a osoba bi trebala do kraja imati mogućnost "suvereno odlučivati" o završetku svog života, navode zagovornici eutanazije.

Trećina liječnika dobila molbe za eutanaziju

Tome se pak suprotstavljaju oni koji tradicionalno smatraju da se život umjetno ne smije prekidati i da je to u suprotnosti s liječničkom etikom.

Anketa među slovenskim liječnicima provedena prije nekoliko godina pokazala je da se njih trećina već susretala s molbama pacijenata ili rodbine da se umirućima skrate muke. No, svi su izjavili da na to nisu pristali, pa je prvi slučaj sumnje u aktivno pomaganje jednog liječnika prilikom eutanazije izazvao utoliko više zanimanja.

Društveni mediji ovih dana prenose više navodnih slučajeva pri kojima su teško oboljeli pacijenti iz Slovenije pomoć za eutanaziju tražili u klinikama u europskim državama koje to dopuštaju.

Pročitajte više