Slučaj Lora: Kod Šibenika uhićen bjegunac Emilio Bungur

Foto: FAH/MUP

EMILIO BUNGUR, bivši vojni policajac pravomoćno osuđen za ratni zločin u slučaju Lora 1, uhićen je prije dva dana kod Šibenika, potvrdila nam je njegova supruga Jagoda Bungur. Kako doznajemo, Bungur je po tjeralici splitskog suda uhićen u Žaboriću u subotu te prebačen u šibensku Policijsku upravu.

Šibenska policija bez komentara

U tjeralici MUP-a stajala je i napomena da je sklon pružanju otpora pa smo pokušali sa šibenskom policijom provjeriti kako je prošlo uhićenje. Nažalost, bez uspjeha.

Glasnogovornica šibenske PU Marica Kosor ništa nije htjela izjaviti, već nas je uputila na Državno odvjetništvo u Splitu, Odjel za ratne zločine, koji jutros obavijest o hvatanju traženog bjegunca nisu imali, već su tek naknadno informirani.

Jagoda Bungur: Ne znam što mi je sa suprugom

"Omogućeno mu je da mi se javi, kratko smo se vidjeli u šibenskoj policiji. Dala sam mu nešto novca i odjeću. Pitala sam što će sada biti s njim i kakva je procedura, ali nisu mi ništa kazali. Od tada pa sve do sad ja ne znam kakva je njegova sudbina i gdje se nalazi", kazala nam je vidno potresena supruga Emilija Bungura.

Jutros ni na splitskom Županijskom sudu nisu imali informacije o uhićenju, no pretpostavlja se da je tijekom dana ipak stigla kakva obavijest. Navodno je došlo do kratkog spoja na komunikaciji pa su kanali proradili kada su se novinari počeli raspitivati o uhićenju. 

Bungura uhvatili službenici Ravnateljstva policije iz Odjela za ciljane potrage

Ništa o svom branjeniku ne zna ni odvjetnik Vinko Burazer. Nitko ga službeno nije izvijestio o uhićenju, sve što zna, zna od Jagode Bungur, što je također pomalo čudna situacija.

Ipak, prenio nam je jednu zanimljivost. Po pričama koje su se dale čuti, Bungura nije uhvatila šibenska policija, već "ljudi" iz Zagreba. 

Odvjetnik Burazer pretpostavlja da se radi o službenicima Ravnateljstva policije iz Odjela za ciljane potrage.

U bijegu više od 10 godina

Bungur je nestao tijekom ponovljenog suđenja za Loru i sve do prije dva dana nije mu se ušlo u trag. Skrivao se više od deset godina.

Njegova supruga Jagoda vrlo je angažirana i želi dokazati da njezin suprug nema nikakve veze s onim što se događalo u Lori te tvrdi da je nevin i da je cijeli postupak namjestio donedavni glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. O njegovoj ulozi u slučaju Lora Index je iscrpno pisao u nekoliko navrata.

Bungura čeka kazna od šest godina zatvora, ali i suđenje u slučaju Lora 2

Emilijo Bungur ima dvostruki status. S jedne strane, kao pravomoćno osuđenog čeka ga odsluženje kazne od šest godina zatvora za ratni zločin nad civilima. S druge strane, čeka ga i suđenje za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima u slučaju Lora 2.

I dalje je nedostupan Tomislav Dujić, zapovjednik vojno-istražnog centra Lora, koji je pravomoćno osuđen za ratni zločin nad civilima na osam godina zatvora. I njega također čeka suđenje za Loru 2.

Bungur i ostali osuđenici sada moraju platiti odštetu koju je platila RH žrtvama Lore

Osim problema sa novim postupkom i služenjem kazne, Bungur i ostali osuđenici iz Lore suočeni su s još jednim postupkom građansko-pravne naravi. Naime, Državno odvjetništvo ih je tužilo i traže da plate odštetu koja je isplaćena žrtvama Lore, nekadašnjim zatočenicima, koje je upravo Bajić, 1992. godine zamjenik vojnog tužitelja, osumnjičio za oružanu pobunu sa ciljem pripajanja SAO Kaštela SAO Krajini. Ljudi su završili u Lori nakon što je Bajić tražio određivanje pritvora, dvojica su ubijeni, a njihovim obiteljima isplaćena je šteta veća od dva milijuna kuna.

Bajić vodio postupak i protiv žrtava i okrivljenika Lore!

Index je iscrpno pisao i o tim odštetama. Do sada je isplaćeno preko tri milijuna zatočenicima Lore, istim ljudima protiv kojih je Bajić vodio postupak sa gotovo pa nikakvim dokazima. Imao je jedan iskaz, koji nije potkrijepljen pretragama kuća osumnjičenika. Većina ih je deportirana preko granice, u svoje domove se nisu vratili, a država im danas plaća odštete za dane provedene u Lori.

Mladen Bajić našao se zasigurno u jedinstvenoj procesnoj situaciji tijekom svoje prebogate državnoodvjetničke karijere. U nekakvom razmaku od nepunih 10 godina, vodio je postupak i protiv žrtava i okrivljenika Lore.

Pročitajte više