Službena statistika: Trenutno je najviši broj nezaposlenih u Hrvatskoj od siječnja 2002. godine

Foto:  Arhiva

"BROJ nezaposlenih najviši je od siječnja 2002. godine", službeni je statistički podatak Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prema kojem su u siječnju u evidenciju nezaposlenih ušle 36.394 osobe, dok je iz evidencije izašlo 22.605 osoba pa se broj nezaposlenih povećao za 13.789 osoba u odnosu na prosinac prošle godine na 372.003 osoba. 
 
Velik porast nezaposlenih u siječnju uobičajen je za ovo doba godine odnosno riječ je o sezonskom rastu nezaposlenosti u zimskim mjesecima. No, ono što treba zabrinjavati svakako je da visoki rast nezaposlenosti na godišnjoj razini pokazuje da u realnom sektoru ne jenjavaju nepovoljna kretanja pa je tako broj nezaposlenih osoba na godišnjoj je razini porastao za 37.652, odnosno za 11,3 posto. 
 
"U narednim mjesecima potražnja za sezonskim radnicima nastavit će se povećavati, što će pozitivno utjecati na kretanje broja nezaposlenih pa bismo s dolaskom proljeća mogli vidjeti smanjenje broja nezaposlenih na mjesečnoj razini. Međutim, kretanja na godišnjoj razini bit će važniji indikator stanja na tržištu rada. Kako u 2013. godini očekujemo tek blagi rast gospodarstva, nezaposlenost će i dalje ostati razmjerno visoka", smatraju RBA analitičari. 

Pročitajte više