Snowden uputio javni apel za azil u Švicarskoj

Screenshot: Mega/YouTube

EDWARD Snowden je uputio javni apel za azil u Švicarskoj, rekavši da bi volio ponovno živjeti u Ženevi gdje je svojedobno radio na tajnom zadatku za Središnju obavještajnu agenciju (CIA).

"Ja bih se volio vratiti u Švicarsku, neka od mojih najugodnijih sjećanja su povezana sa Ženevom. To je predivno mjesto," rekao je Snowden putem video-linka iz Moskve posjetiteljima ženevskog Međunarodnog filmskog festivala i Foruma za ljudska prava nakon prikazivanja filma "Citizenfour" koji se zabavlja njegovim slučajem.

"Ja mislim da bi Švicarska predstavljala odličnu političku opciju zbog svoje neutralne povijesti," ocijenio je bivši špijun kojeg Washington traži zbog krađe i objave detalja o programima masovnog nadzora.

Bez utočišta

Snowden kaže da je nakon odluke Sjedinjenih Država da mu ponište putovnicu azil zatražio u 21 državi, "većinom u zapadnoj Europi".

"Nažalost, zahtjev nije odobrila niti jedna zemlja," rekao je i za neodlučnost okrivio "političko uplitanje" Obamine administracije.

Snowden je od ožujka 2007. do veljače 2009. godine boravio u Ženevi u sastavu američke diplomatske misije, ali je zapravo radio na nadgledanju i presretanju komunikacija, piše Reuters.

Pošteno suđenje

Zviždač je putem video-linka ponovio da se neće vratit u Sjedinjene Države ukoliko mu ne ponude "pošteno suđenje".

"Ja naporno radim sa svojim odvjetnicama da bi dobio pouzdane garancije o poštenom suđenju. Nažalost, Deparment of Justice me pokazuje volju da se postigne takav dogovor. Jedina stvar koju su mi u ovom trenutku potvrdili je da me neće smaknuti, a to nije ista stvar kao pošteno suđenje".

Sherif Elsayed-Ali iz Amnesty Internationala je u raspravi povedenoj nakon prikazivanja filma podržao Snowdenov zahtjev.

"Edward Snowden je bez sumnje zviždač i zaslužuje zaštitu. Njemu čak ne bi trebalo biti suđeno jer je otkrio državu koja je izašla iz okvira svojih ustavnih ovlasti i ukazao na stvari koje se ne smiju događati."

Povjesničar Hubertus Knabe dodaje da je "tako tragično što je on dobio azil tamo gdje demokracija ne postoji, a tajna policija ima tako važnu ulogu da je njezin bivši šef sada predsjednik".

Prema aktualnom švicarskom zakonu, osoba mora biti unutar švicarskog teritorija da bi zatražila azil.

Pročitajte više