"Solidarni turisti" hrle u Grčku

Foto: Hina

LONDONSKA zračna luka Heathrow vrvi putnicima prema Grčkoj i većina letova je popunjena do zadnjeg mjesta, a slična je situacija i u drugim sjevernoeuropskim gradovima, piše Reuters.

"Na televiziji su rekli da možemo doći, da nema problema," kaže Thibault Larhant, turist iz Normandije u Francuskoj kojeg su novinari zatekli kako se odmara u kafiću na atenskom Trgu Sintagma.

"Mi smo došli kako bi posjetili otoke, uživali u prirodi," rekao je Larhant dok se grupa turista ukrcavala na "Atenski sretni vlak" koji posjetitelje vozi do kulturnih znamenitosti kakva je Akropola.

Grčka kriza nije vidljiva očima turista, što je dobro za naciju koja već mjesecima koketira s bankrotom. Turizam čini oko petinu grčke ekonomije. On je naša "teška industrija, i danas je glavni izvor prihoda, ali i poslova za mnoge Grke," rekla je ovog tjedna ministrica turizma Elena Kountoura zastupnicima u parlamentu.

"Danas on nudi 750,000 direktnih poslova, a brojka raste do 1.5 milijuna poslova ako uključimo zanimanja indirektno povezana s turizmom".

Turizam iz solidarnosti

Iako je tek vrhunac turističke sezone, prvi podaci sugeriraju da će ona biti izrazito uspješna. Najveća grčka aviokompanija Aegean Airlines javlja da je broj putnika ovog srpnja porastao za 19 posto u odnosu na prošlogodišnji, a ministarstvo ekonomije procjenjuje da će Grčku ove godine posjetiti više od 21 milijuna ljudi. Hrabrije procjene govore o 25 milijuna turista.


"Ako se dosadašnji podaci pokažu točnima i nastave pokazivati pozitivan trend, grčki turizam će u 2015. imati pozitivnu sezonu u odnosu na prijašnje godine," rekla je Kountoura.

Uspješna turistička sezona bi mogla donijeti prijeko potreban uzlet grčkoj ekonomiji, ocjenjuje Reuters, iako se očekuje daljnji pad domaćeg turizma jer Grci uslijed nestašice novca masovno ostaju kod kuće.

Iako turisti nemaju direktan uvid u posljedice dugogodišnjih mjera štednje koje su rezultirale nezaposlenošću od 26 posto, dio njih ističe da ove godine ljetuju u Grčkoj u znak podrške i solidarnosti.

Claire Murray iz Lancashire, Engleska, kaže da će Grčku ove godine posjetiti dva puta sa suprugom. "Nama se ovdje dopada. To je lijepo mjesto," rekla je. "Mi smo pomislili, zašto naš novac ne bi potrošili ovdje. Mi volimo ljude."
 

Pročitajte više