Soros: Njemačka će politikom štednje uništiti Europsku uniju

POZNATI financijski mogul George Soros jučerašnju je globalnu konferenciju o sigurnosti, koja se održala u Muenchenu, iskoristio da još jednom istakne svoje pesimistične stavove po pitanju rješenja krize u Europi.

Ponovno je otvoreno iskazao uvjerenje da će se EU raspasti, a kao glavnog krivca za takav scenarij prokazao je Njemačku. "Njemačka je ta koja kreditira i koja je glavna u kući. Ona je ta koja nameće štednju i koja će Europi u najboljem slučaju donijeti izgubljeno desetljeće", kazao je Soros, ponovno istaknuvši kako je fokus na štednju krivi pristup u ovoj situaciji.

Istaknuo je kako je vrijeme za poticanje rasta, jer će nametanje štednje potaknuti i političku krizu, odnosno okretanje zemalja jednih protiv drugih. "Sad ulazimo u proces političke dezintegracije, a politika štednje samo će ga ubrzati", kazao je Soros.

Njegovom mišljenju suprotstavio se "vjerni vojnik" Mario Monti. "EU je suočena s izazovom jačanja političkog nezadovoljstva među članicama, ali uslijed kriza politička integracija zapravo jača", odgovorio mu je talijanski premijer.

"Dužnička kriza vratila je na europsku scenu pogrešna shvaćanja, predrasude, podjele na sjever i jug, velike i male zemlje, a to je, dugoročno gledano, daleko opasnije od same krize u eurozoni. U Europi nam nije potreban povratak fantoma iz prošlosti", upozorio je Monti na činjenicu da je europska integracija ta koja je prebrodila divizije uzrokovane ratovima.

na kraju izlaganja je ocijenio kako su se političari približili cilju i stigli nadomak rješenja krize u eurozoni, uz opasku kako to rješenje ipak mora biti ujednačeno i harmonično.

Pročitajte više