Španjol Marković: Priznajući fizičku slabost, papa Benedikt XVI. pokazao je duhovnu snagu

Foto: AFP

MIRELA ŠPANJOL MARKOVIĆ, direktorica Ciceron komunikacija i dugogodišnja trenerica komunikacijskih vještina komentirala je današnji govor pape Benedikta XVI. povodom podnošenja ostavke.

"Papa je kratkim i dostojanstvenim, ali efektnim govorom, pokazao da u nastupu vrijedi ona "manje je više". Govorom ispunjenim pokornošću i skromnošću dao je naslutiti da su za Crkvu kao zajednicu vjernika došla nova vremena velikih izazova koja zahtijevaju čovjeka veće fizičke snage.

Oprezno je dao do znanja da vjera i duhovna dimenzija koju obuhvaća papinska dužnost nisu dovoljni za obnašanje ove odgovorne funkcije, nego zahtijevaju i veću fizičku spremnost u vremenu civilizacijskih promjena. Iz njegovih riječi dade se iščitati visok stupanj odgovornosti i predanosti služenju vjerskoj zajednici, a govor je koncipiran logično, ukazujući na svijest o važnosti i težini odluke. Priznajući fizičku slabost, pokazao je duhovnu snagu.

Poput svakog dobrog vođe na odlasku, govor je završio izražavanjem zahvalnosti suradnicima i traženjem oprosta za pogreške. I pokazao svu veličinu vođe koji je svoj život posvetio služenju".

 

Pročitajte više