Španjolska istražuje je li "Katalonska Republika" htjela proizvesti vlastite lažne eure

Foto: FAH

ŠPANJOLSKO pravosuđe pokrenulo je istragu o sumnji da je katalonska vlada poduprla inicijativu numizmatičara za izradu novčanica eura za tu regiju koja traži neovisnost, rekao je pravosudni izvor.

Ti prototipi veličinom i bojom oponašaju novčanice zajedničke valute u optjecaju i na njima je otisnut natpis "Katalonska Republika"Ti prototipi veličinom i bojom oponašaju novčanice zajedničke valute u optjecaju i na njima je otisnut natpis "Katalonska Republika", s kartom Europe na kojoj je ta bogata regija na sjeveroistoku Španjolske sa 7,5 milijuna stanovnika prikazana izdvojeno od ostatka zemlje.

Državno odvjetništvo optužuje strukovno udruženje numizmatičara za krivotvorenje novčanica, navodi taj izvor.

Katalonska vlada nije htjela komentirati informacije, rekavši da je to privatna inicijativa. Strukovno udruženje numizmatičara niječe pak bilo kakvu prijevaru.

Od kolovoza 2014. u numizmatičkim trgovinama u Kataloniji prodano je oko 45.000 takvih novčanica.

Konzervativna stranka na vlasti u Madridu, ali u oporbi u Kataloniji, tvrdi da je riječ o još jednoj inicijativi katalonske vlade za planiranje odcjepljenja.

Katalonski predsjednik Artur Mas koji je već tri godine u otvorenom sukobu s Madridom, najavio je prošlog mjeseca raspisivanje prijevremenih izbora za 27. rujna. Nada se da će tada stranke koje se zauzimaju za neovisnost osvojiti većinu i moći pokrenuti proces osamostaljenja od Španjolske.

Katalonska vlada je još u siječnju objavila da kani povećati broj svojih predstavništava u inozemstvu a usto želi sama naplaćivati poreze.

Pročitajte više