Spašavanje prezaduženog španjolskog sela: Iznajmili smo zemlju za sadnju "trave"!

ŠPANJOLSKO selo Rasquera u Kataloniji postat će najveći europski proizvođač legalnog kanabisa nakon što su stanovnici odobrili plan mjesnog vijeća da dozvoli sadnja marihuane kako bi otplatili dugove.

Rasquera ima samo 950 stanovnika i oko 1,3 milijuna eura duga te ogrononu nezaposlenost, a mnogi kažu da je to selo samo "španjolska u malom". 57 posto glasača na malom referendumu je podržalo plan vijeća da se zemlja iznajmi za legalnu sadnju "trave".

Marihuanu će proizvoditi za 5 tisuća korisnika

Projekt sadnje kanabisa, na poljima gdje je obično rasla vinova loza ili masline, vodit će Barcelonska udruga za privatnu konzumaciju kanabisa (ABCDA) koja koristi rupu u španjolskom zakonu koja dozvoljava ljudima uzgoj i konzumaciju njihove "trave" sve dok se ona ne proizvodi za komercijalne svrhe.

ABCDA promiče "zabavno i terapeutsko" korištenje kanabisa, a zemlju želi koristiti kako bi proizvela drogu i izravno je dostavljala za 5 tisuća korisnika. Smatraju kako time uspjevaju marihuanu držati podalje od "crnog tržišta". Načelnik Rasquere, Bernat Pellisa, je kazao da je to bila prilika koja se morala iskoristiti kako bi selo otplatilo dugove i stvorilo nova radna mjesta. Bitna činjenica je i što unajmljivanje zemlje za proizvodnju kanabisa donosi deset puta veći profit, nego što bi uspjeli zaraditi na tradicionalnim kulturama, a stvorit će i 40-ak novih radnih mjesta.

Godišnja zarada sela 550 tisuća eura
 
ABCDA će unaprijed selu uplatiti 36 tisuća eura, a potom će svake godine davati 550 tisuća eura za najam zemlje. Tim novcem će Rasquera u dvije godine riješiti cijeli svoj dug. Udruga će pokrivati sve troškove administracije te pravne i sigurnosne troškove. "Mi se ne zalažemo za korištenje kanabisa", kazao je Pellisa prije glasanja vijeća 29. veljače.

Pročitajte više