Spasioci tragaju za preživjelima nakon eksplozije u Teksasu: Dosad izvučena tijela 12 osoba

Foto: Guliver image/Getty images

SPASIOCI i dalje tragaju za preživjelima nakon jučerašnje eksplozije u tvornici gnojiva u malenom teksaškom gradiću Westu. Policija vjeruje da je u eksploziji poginulo 15 osoba, a još najmanje 160 ih je ozlijeđeno. Više od 20 osoba je u kritičnom stanju. Dosad su izvučena tijela 12 osoba.

Zasad ne postoje indikacije koje bi ukazale na to da je eksplozija u tvornici na bilo koji način povezana s eksplozijama koje su se u ponedjeljak dogodile u Bostonu. "Nema nikakvih indikacija da se radi o kriminalnim aktivnostima, ali ne isključujemo ni tu mogućnost", izjavio je za narednik William Patrick Swanton iz lokalne policije.

Usprkos tome, područje oko tvornice je ograđeno te se tretira kao mjesto zločina, a istražitelji upozoravaju da bi broj žrtava mogao dodatno porasti. Niti dan nakon eksplozije još uvijek nije potvrđen točan broj poginulih, a četvorica vatrogasaca i dalje se smatraju nestalima.

Guverner Teksasa Rick Perry jučer je proglasio stanje katastrofe u Westu te je najavio da će zatražiti pomoć Washingtona u saniranju štete. Predsjednik Barack Obama već je obećao da će poslati sva potrebna sredstva za sanaciju u West.

Stanje i dalje opasno

Stanje u tvornici i dalje je opasno i nestabilno, priopćile su lokalne vlasti, zbog prisutnosti amonijeva nitrata. Potraga je zbog toga dodatno otežana, a s područja pogođenog eksplozijom evakuirano je više od 2000 stanovnika.

Uništeno je na desetke okolnih kuća i zgrada, neke od njih su doslovno sravnjene sa zemljom. Uništena je i jedna škola te starački dom, a eksplozija je bila toliko snažna da je američka seizmološka služba zabilježila podrhtavanje tla od 2,1 stupnja po Richteru. Podrhtavanje se osjetilo u krugu od čak 80 kilometara.

"Bilo je kao da je eksplodirala nuklearna bomba", kazao je za CNN gradonačelnik Westa Tommy Muska dodajući kako se vidio i oblak u obliku gljive.

Pročitajte više