Spektakularna uhićenja na Medicini: Bajićev igrokaz za saborske zastupnike koji odlučuju o radu DORH-a



KADA Mladenu Bajiću ponestane velikih antikorupcijskih istraga, u pravilu se okrene - Sveučilištu u Zagrebu. Tako se na četvrtu obljetnicu akcije Indeks dogodila i nešto manja čistka na Medicinskom fakultetu gdje korupcijsku hobotnicu tvore jedan profesor, asistent i službenica na katedri, te skupina studenata koja se zločinački udružila da položi ispit iz anatomije.

Masovna uhićenja na Prometnom i Ekonomskom fakultetu u rujnu 2008. prethodila su saborskoj raspravi o radu DORH-a u listopadu, dok je ove godine uoči glasanja o Bajićevom godišnjem izvješću uprizoreno nekoliko privođenja na Medicini. U rujnu 2009. Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv uprave HEP-a točno mjesec dana prije saborske rasprave o radu državnih odvjetništava, a uhićenje direktora Podravke u siječnju 2010. poklopilo se sa saborskom raspravom o Bajićevom trećem mandatu u veljači iste godine.

Bajićev kalendar


O ažurnosti Bajićevog kalendara do jučer je brinuo cijeli jedan odjel u DORH-u, onaj kazneni kojeg vodi Višnja Lončar, jedna od Bajićevih zamjenica. No, njoj su jučer tijekom policijske akcije na Medicinskom fakultetu uhićeni suprug i sin, pa je vrlo izgledan i njen odlazak s visokog položaja u DORH-u. Vijest o Bajićevoj zamjenici procurila je iz istražiteljskih krugova kao glavna senzacija kojom se insinuira odlučnost DORH-a da čisti i u svojim redovima. U pravosudnim je kuloarima, ipak, poznato da se Bajić godinama pokušava riješiti Višnje Lončar koju mu je u DORH, a potom i u Državno odvjetničko vijeće instalirao Vladimir Šeks. Ove godine to će mu vjerojatno i poći za rukom. 

Nakon što ured očisti od HDZ-ovaca kojima, usput, može pripisati sporost i neučinkovitost u kaznenim istragama, Bajić može mirno čekati kraj trećeg mandata pod skutima lijeve koalicije.

Vlast opet uz Bajića

Kakvi su to bili mandati i što je za vladavinu prava u Hrvatskoj učinio Mladen Bajić, možda je najbolje definirao SDP-ov saborski orator Nenad Stazić, dok je bio u oporbi: "U akciju ste krenuli tek kad je Berislav Rončević prestao biti ministar, što je prekasno… Mi ne želimo takve igrokaze. Želimo da DORH radi ozbiljno i odgovorno, bez političkog pritiska i da se istrage ne zaustavljaju tamo gdje bi trebale najrevnije početi", poručivao je tada Stazić, a SDP redovito odbijao podržati Bajićeva izvješća.

Premda bi danas u Saboru mogli reći isto, "u akciju ste krenuli nakon što je Sanader prestao biti premijer", od njih to više nitko ne očekuje. Dolazak socijaldemokrata na vlast bitno je utjecao na njihov stav o Bajiću, ali ne i na Bajićevo stajalište o vlasti. Ono je uvijek isto. I zato će izvješće ovaj put biti potvrđeno konsenzusom oporbe koja se nalazi na optuženičkoj klupi i vlasti koja tu uslugu Bajiću ne može zaboraviti…

Pročitajte više