Šprem odgovorio biskupima: Ukidanjem pokroviteljstva Bleiburga smanjit ćemo podjele u društvu

PREDSJEDNIK Sabora Boris Šprem osvrnuo se na prozivke predsjednika Komisije Hrvatske biskupske konferencije Vlade Košića.

Rekao je da je Predsjedništvo Sabora odlukom da Hrvatski sabor više ne bude pokrovitelj komemoracije u Bleiburgu htjelo da se podjele u hrvatskome društvu smanje, da se ono homogenizira obilježavanjem i davanjem pune počasti i pijeteta žrtvama Križnoga puta duž Križnoga puta. Kako je rekao, vjeruje da će to i uspjeti.

Podsjećamo, Hrvatska biskupska konferencija danas je komentirala ukidanje pokroviteljstva nad komemoracijom u Bleiburgu. Sisački biskup Vlado Košić odluku Sabora nazvao je sramotnom i štetnom za budućnost Hrvatske, a Vladu optužio za ideološko svrstavanje.

"Ministar zdravlja ignorira stavove Crkve"

Ipak, težište konferencije za novinare stavljeno je na medicinski potpomognutu oplodnju. Biskupi su optužili ministra zdravstva Rajka Ostojića da ih ignorira njihove stavove o Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji u vezi kojeg su poslali apel sa zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije.

"Na sastanku delegacije HBK 1. veljače s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem rečeno je da će on čim bude gotov nacrt zakona pozvati predstavnike HBK da ih upozna s njegovim tekstom. Do danas do toga nije došlo, no prijedlog Zakona se od jutros nalazi na web-stranici Vlade RH", kazao je krčki biskup Valter Župan te dodao kako u Apelu traže od vlasti da prijedlog zakona bude dostupan javnosti i da se dopusti dovoljno vrijeme za raspravu o njemu.

"Zajedno predstavljamo 90 posto stanovništva"



Biskupi su se obradovali informaciji da je zakon poslan u redovitu saborsku proceduru, kao što su i nedavno tražili od Vlade. Košić je napomenuo da je takav svoj stav osim Katoličke crkve izrazilo i 11 vjerskih zajednica, "što zajedno predstavlja 90 stanovništva". "Svatko ima pravo reći svoje mišljenje, pa neka se dođe do prijedloga koji neće biti opstruiran od niti jedne stranke, niti od pojedinaca, niti manjih skupina, nego izraz volje svih, a mi kao Crkva inzistiramo na dostojanstvu čovjeka od njegova začeća", kazao je sisački biskup Vlado Košić.

U cijelosti donosimo Apel koji su biskupi poslali sa 44. plenarnog zasjedanja HBK-a, a odnosi se na donošenje Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. "Mi, hrvatski biskupi, s 44. plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, potaknuti najavama o donošenju zakona koji reguliraju temeljna pitanja života i obitelji, pozivamo nositelje vlasti da tim vrijednostima koje su od životne važnosti za opstanak naroda pristupe s demokratskom odgovornošću. Smatramo nužnim da se poštuju prava svih osoba, osobito djece. Zakonski prijedlozi trebaju biti dostupni najširoj javnosti kako bi se svi građani i ustanove mogli uključiti u javnu raspravu kojoj treba posvetiti i dovoljno vremena.

"Presudna pitanja za budućnost naroda i hrvatske države"

Pozivamo i cjelokupnu hrvatsku javnost da se odgovorno i djelotvorno uključi u javnu raspravu te svojom zauzetošću doprinese što boljoj zaštiti i promicanju života i obitelji u našemu društvu. Radi se o presudnim pitanjima koja će bitno odrediti budućnost naroda i hrvatske države.

I mi, hrvatski biskupi, svjesni ozbiljnosti trenutka te svojega pastirskog poslanja i građanske odgovornosti ovim pozivom i aktivnim sudjelovanjem u javnoj raspravi želimo dati svoj doprinos u traženju najboljih zakonskih rješenja koja će štititi i promicati život i obitelj", stoji u priopćenju Hrvatske biskupske konferencije.

Pročitajte više